Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Bil Sweden jämför framtidens biodrivmedel

Ett forskarlag från Lunds Universitet har på uppdrag av Bil Sweden tagit fram en rapport kring drivmedel ur ett hållbarhetsperspektiv.

När det handlar om biodrivmedel på lång sikt menar författarna att flera teknologier bör vidareutvecklas för att skapa mindre risk för konflikter med till exempel mat och vatten. Något som även lyfts fram i studien är vikten av att utveckla energieffektiva fordon samt betydelsen av smarta certifieringssystem och andra politiska verktyg.

– Det är också viktigt att ställa hårda krav på energi- och klimateffektivitet i hela bränslekedjan när produktionsvolymerna ökar. Det gäller ända från odling till tank, säger Pål Börjesson, en av författarna.

Slutsatserna av rapporten är sammanställda i en tabell som visar de olika drivmedlen ställda mot olika kriterier. Kriterierna är energibalans, area-effektivitet, klimatnytta, luftföroreningar från fordon, biologisk mångfald och vatten, behov av teknisk utveckling, behov av ekonomiskt stöd samt ekonomiska och sociala effekter i u-länder.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.