Amazon Web Services, med sina 108 kluster med datacenter över hela världen, har målet om att nå nollutsläpp till 2040. Två centrala byggstenar för att nå dit handlar om att minska energianvändningen genom mer effektiva processer, samt att minska mängden vatten som används för att kyla datacentren. Men parallellt med det handlar det också om att minska mängden jungfruligt material som används till datacentren. Med andra ord, att gå från linjära flöden till cirkulära.
AWS hållbarhetschef: Därför är cirkulär ekonomi vårt nya fokus
Cirkularitet Molnjätten Amazon Web Services har hittills inte gjort tillräckligt när det kommer till cirkulär ekonomi. Det medger företagets hållbarhetschef Chris Walter i en intervju med Miljö & Utveckling. Men i resan mot att nå nettonollutsläpp till 2040 säger han att bolaget inte längre kan blunda för behovet av cirkulära flöden.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Det budskapet ger Chris Walter, hållbarhetschef på Amazon Web Services, i en intervju med Miljö & Utveckling. Företaget har dock inte satt något specifikt cirkulärt mål, utan åtgärderna ingår i målet om nettonollutsläpp till 2040.
– Vi har insett att vi inte längre kan vara linjära. Därför har vårt team just nu ett väldigt stort fokus på just cirkulär ekonomi, säger han.
Det cirkulära arbetet utgår från tre ben. Det första handlar om att bli bättre i designfasen. Chris Walter uppger att 30 procent av det material som går till datacentren är återvunnet eller består av biobaserad plast. Det andra handlar om att behålla datacentrens material och komponenter längre. Det tredje om att återvinna och återbruka mer.
På måndag släpper AWS sin första rapport med siffror på de cirkulära framsteg som bolaget gör, men också om utmaningar inom området. Chris Walter medger samtidigt att bolaget hittills inte har gjort tillräckligt.
– Det är mycket som återstår. Historiskt har problemet varit att när komponenter kommer ut från datacenter, så har vi inte haft någon bra återkopplingsslinga in till designfasen. Därför ägnar hållbarhetsteamet just nu mycket fokus på hur vi kan designa rätt, för att kunna återvinna och återanvända så mycket som möjligt.
En viktig milstolpe för AWS cirkulära resa var när bolaget i oktober i år öppnade en ny logistikanläggning i Dublin på Irland, vilket är den första logistikanläggningen för återbruk utanför USA. Tanken är att renovera och återanvända datakomponenter som servrar, nätverkskort och datorprocessorchips. För de komponenter som inte går att återanvända finns avancerade återvinningstekniker där ädelmetaller som guld och silver utvinns från kretskort och andra datordelar.
Chris Walker säger samtidigt att en utmaning för AWS behovet att hela tiden förnya sina komponenter, med syftet att påskynda och effektivisera processerna. Exempelvis lanserade AWS nyligen ai-chipet Traimuim3, som väntas vara klar i slutet av 2025. Chipet kräver mindre energi än sin föregångare, Trainium2. Samtidigt innebär det en stor mängd elektroniskt avfall då befintliga komponenter behöver bytas ut.
– Då innovationstemat hela tiden vill förnya datacentrens komponenter, snabbare och snabbare, blir det såklart en utmaning att skapa cirkulära flöden. Samtidigt kan vi inte bortse från det faktum att vi behöver förnya oss då den globala datakonsumtionen ökar kraftigt. Men den kanske största utmaningen att få med oss hela leverantörslandet att minska sina utsläpp, avslutar han.