Flera tyska ministrar uppmanar EU-kommissionen att ändra CSRD och på så sätt lätta bördan på företag. I ett läckt brev som Miljö & Utveckling har tagit del av ber ministrarna kommissionen att befria mindre företag från rapporteringskraven. Dessutom vill politikerna flytta slutdatumet för när de första CSRD-rapporterna ska vara inlämnade från 2025 till 2027.
Läckt brev avslöjar: Tyskland vill skjuta upp CSRD-kraven
EU Frankrike har redan gått ut och kritiserat CSRD för att vara för administrativt tungt. Nu stämmer även Tyskland in i kritiken och vill försvaga direktivet. Det visar ett läckt brev till EU-kommissionen som Miljö & Utveckling tagit del av.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, är ett EU-direktiv som ställer högre krav på obligatorisk hållbarhetsredovisning. Direktivet har redan trätt i kraft och införlivats i de flesta nationella lagstiftningarna, men under den senaste tiden har kritiska röster höjts.
Frankrikes före detta premiärminister, Michel Barnier, uttryckte sig kritiskt till CSRD i en intervju med Le Journal du Dimanche i november. Premiärministern sade till tidningen att direktivet måste ses över för att företag inte ska bli för belastade med administration.
Nu har alltså ytterligare ett stort EU-land stämt in i kritiken. I brevet hänvisar de tyska ministrarna till EU:s så kallade omnibuslag. Med det avses en hopslagning av CSRD, taxonomin och CSDD. Genom denna paraplylag vill de tyska ministrarna införa nya regler för CSRD.
Fakta
Här är den tyska regeringens kravlista:
- Begränsa antalet datapunkter i European Sustainability Reporting Standards (ESRS), som idag omfattar över 1 000 datapunkter. Förslaget innefattar att ersätta ESRS med det föreslagna LSME-standarden, som innehåller ungefär 50 procent färre datapunkter.
- Rapporteringsskyldigheterna för stora företag ska skjutas upp med två år, från 2025 till 2027.
- Befria företag, med färre än 1000 anställda och en årlig nettoomsättning på maximalt 450 miljoner, helt från rapporteringsskyldigheter.
- Begränsa införandet av sektorsspecifika standarder för att minska ytterligare bördor för företag.
- Begränsa informationsförfrågningar från stora företag till små och medelstora företag (SMEs) inom leverantörskedjan, särskilt för perioder före 2027.
- Implementera ett ”Once-only-princip” där företag endast behöver rapportera en gång till en myndighet.
- Kravet att använda ESEF-formatet bör endast tillämpas vid publicering och inte under förberedelserna av rapporten.
- Samordna CSRD och andra EU-rapporteringskrav för att skapa ett enhetligt rapporteringssystem.
- Introduktion av en mycket enkel VSME-standard (för mycket små företag) för att säkerställa att informationsförfrågningar till dessa företag är begränsade och fokuserade.