Experten sågar blockkejda som CSRD-verktyg: ”En utopi”

Hållbarhetsredovisning Blockkedja har lyfts som ett effektivt och trovärdigt verktyg för hållbarhetsrapportering. Men är det värt att investera i? Svaret är nej om man frågar experten Liselott Lading.

Experten sågar blockkejda som CSRD-verktyg: ”En utopi”
Liselott Lading berättar hur bra blockkedjeteknik är för hållbarhetsrapportering. Foto: Liselott Lading, Adobe Stock.

EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD, tar hållbarhetsrapporteringen till en ny nivå med höga krav på datainsamling. Många konsulter, som PwC och Corpstage, lyfter fram blockkedjeteknik som ett hjälpverktyg i det arbetet. Till och med EU har uppmärksammat tekniken, som enligt kommissionen ska hjälpa till att ”beräkna, spåra och rapportera om minskningen av koldioxidavtrycket i hela värdekedjan”.

Med de perfekta förutsättningarna skulle detta göra att hållbarhetsredovisningen blir trovärdig, menar Liselott Lading, IT- och digitaliseringsstrateg på konsultföretaget Qinshift. Men hon rekommenderar ändå inte någon som ska hållbarhetsrapportera att investera i blockkedjelösningar.

– I en utopisk värld där all data du behöver är automatiserad och du skulle koppla upp den datan på blockkedjan, får du uppenbara fördelar med tekniken. Då har du sett till att all data är hundra procent korrekt och ingen kan fiffla med den. Dessutom du skulle du slippa alla anklagelser om greenwashing.

Problemet är att verkligheten inte ser ut så, säger Liselott Lading. All datainsamling är inte automatiserad, utan hämtas ofta in manuellt från underleverantörer.

– Det måste finnas ett ekosystem i grunden för blockkedjan. Så länge underleverantören inte använder samma teknik och all data inte är automatiserad, är det en utopi, säger Liselott Lading.

Så fungerar blockkedjeteknik

Så fungerar blockkedjeteknik

Blockkedjeteknik bygger på en decentraliserad databas utspridd över ett stort nätverk av datorer. För att förklara det något komplicerade konceptet har vissa använt en bokcirkel som liknelse. Tänk att en grupp personer låter en bok cirkulera mellan dem. Varje gång den byter händer gör den som lämnar över boken, och den som tar emot den, en anteckning i ett gemensamt dokument. På så sätt kan alla i bokcirkeln se vem som har boken och när den fick den, utan att någon kan påstå något annat.Blockedjeteknik fungerar på ett liknande sätt, och några av fördelarna är att informationen inte går att ändra när den väl är i blockkedjan. Och att eventuella mellanhänder i en kedja av händelser kan tas bort.

En evolution i tre steg

De förhoppningar som många har på blockkedjeteknik – att den ska göra arbetet med hållbarhetsredovisning effektivare och enklare – är enligt Liselott Lading ogrundade. Effektiviseringen ligger enligt henne snarare i hur datahanteringen görs än insamlingen.

– Jag vet att många sitter och rapporterar i Excel där ute. Men om vi bara tittar lite runt nästa hörn så kommer fler och fler vilja använda dataplattformar till det här. Det är ett jättebra steg, du vinner massor på det i kvalitet och hastighet, men det behöver dock inte vara baserat på blockkedja.


Betyder det att blockkedjeteknik aldrig kommer att användas i hållbarhetsrapportering? Inte nödvändigtvis menar Liselott Lading. Först säger hon att saker måste hamna på plats.

– Jag ser det som tre evolutionssteg där det första är Excel, det andra är dataplattformar och det tredje är blockkedja. För när grunden för det finns, är den billigare och effektivare på sikt. Men vi är inte där än.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste