nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Den aska som uppkommer vid eldning av skogsavfall i Ryaverket innehåller kadmium, men används ändå som jordförbättring på åkrar. FOTO: Ulf Nilsson, Mim Bild

Aska med tungmetaller sprids på åkrar

Tusentals ton giftig aska har spridits på åkrar i Boråstrakten. Det är det kommunala energibolaget, Borås energi, som lagt ut den kadmiumrika askan på odlingsmark.

  • Annons 1

Kommunens värmeverk, Ryaverket, producerar el och värme av rester från skogsavverkning. Varje dag genererar eldningen tio ton aska, som är tänkt att köras tillbaka till skogen.

Men Sveriges radios granskande radioprogram, Kaliber, avslöjar på måndagen att askan med tungmetaller även spritts på åkermark. Den mest problematiska tungmetallen, kadmium, tas upp av växter och misstänks öka risken för allvarliga sjukdomar som benskörhet, njurproblem och cancer.

De halter som uppmätts visar att jorden i princip inte får användas för att odla ekologisk mat, eftersom så mycket av tungmetallen kadmium följer med askan.

– Det här är en dos som är kanske femtio, sextio gånger större än den tillåtna. Så det här är inte acceptabelt, säger Kjell Sjödahl-Svensson, regelchef på miljöcertifieringen Krav, till Kaliber.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.