April, april… Aprilskämten inom miljö 2019

Aprilskämt Första april är här och Miljö & Utveckling hittar en del udda nyheter i inkorgen. Eller vad sägs om storskalig gräshoppeodling i garage, elbilsladdaren som även är en juicepress, med mera?

April, april… Aprilskämten inom miljö 2019
Juice Technology

Första april – dagen då de mest märkliga nyheter presenteras. Miljö & Utveckling har vittjat inboxen och hittat en del uppseendeväckande fejknyheter inom bevakningsområdet.

Ett exempel är att HSB idag avslöjar planer på storskalig gräshoppeodling. 5 200 garage ska byggas om till kooperativa anläggningar som ska framställa framtidens livsmedel. Enligt HSB Riksförbund ska odlingarna också generera värme, vilket ska spara upp till 30 procent av uppvärmningskostnaderna i de aktuella fastigheterna.

– Det blir allt färre som använder bilen ändå, säger Karl-Erik Flygström, hållbarhetsansvarig på HSB, och fortsätter:

– Så nu får vi verkligen nytta av garagen. Och de spelar ju vackert om kvällarna så det ger en skön medelhavskänsla.

Ny satsning från Elon Musk

Från det i vanliga fall oerhört faktaspäckade och analytiska nyhetsbrevet OmEV (som skriver om elbilar) kommer den spännande nyheten att Elon Musk nu ska satsa på en aftershave: ”White Musk”. Doften ska ha sitt ursprung i Gigafactory, som enligt OmEV har en unik doft som härstammar från elektrolyten som blivit utvecklad för den nya generationens battericeller.

Internationella aprilskämt

Även ett internationellt aprilskämt har letat sig fram till Miljö & Utveckling. Det är tyska bolaget Juice Technology som hävdar att man nu ger sig in i en helt ny bransch: en kombination av juicebar och elbilsladdare. Juice Charger 2 ska ha ”juice till både bilen och bilföraren”.

Greta Thunbergs aprilskämt får skrattet att fastna i halsen. ”Efter att ha pratat med så många ledare har jag insett att dom har klimatkrisen under kontroll, de förstår hur akut det är och kommer att agera”, skriver Greta Thunberg på Twitter (översatt från engelska av redaktionen), och fortsätter med att  hon därför nu avslutar sin skolstrejk. För att sedan förtydliga att det är ett aprilskämt. Skolstrejken fortsätter.

Slut på kyrkkaffet

Svenska kyrkan skämtar via Facebook, där man meddelar att man tänker ransonera kyrkkaffet, eftersom det går åt så mycket vatten för att odla och bereda kaffebönor och kaffe inte är bra för klimatet. Experten som uttalar sig heter Avril Luhr och hen konstaterar också att 20 procent av arbetstiden hos kyrkans anställda går åt till att dricka kaffe. Det finns alltså fler vinster med att minska på kaffekonsumtionen.

– Nu gäller det att fika medvetet, säger Avril Luhr i Svenska kyrkans Facebookinlägg.

Aprilskämt från förr

Men det har förstås skämtats inom miljöområdet även tidigare.

Bilfritt på Södermalm…

Redaktionen kan inte låta bli att påminna om Rapports aprilskämt från 1979, då nyhetsprogrammet hävdade att det skulle bli bilfritt på Södermalm i Stockholm och att aktivister börjat bygga murar för att hindra trafiken. ”Miljöaktivisterna kallar de här hindren för tullar” läste den gravallvarliga reportern till bilder av stenhögar på för stockholmarna välkända trafikleder.

…och glädjen i att kompostera

Ett annat aprilskämt från SVT är Aktuelltredaktionens rapportering om att kompostering skulle ge lustgas. Här kan du ser Erika Bjerström rapportera om lustkänslor i samband med kompostering. Bland intervjupersonerna finns Svante Axelsson, då Naturskyddsföreningen.

Artikeln kan komma att uppdateras under dagen.

Läs mer: Aprilskämt har inte alltid uppskattats av Miljö & Utvecklings redaktion. Så här skrev dåvarande redaktion 2011:

Aprilskämt eller trovärdighetsdilemma?

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.