Aprilskämt eller trovärdighetsdilemma?

Greenpeace aprilskämt om regeringens beslut att expandera skyddade områden i svenska vatten grundlurade bland annat redaktionen på Miljö & Utveckling. Men frågan är om miljöfrågan behöver fler felaktigheter och trovärdighetsproblem?

Miljö- och klimatfrågan fick sig en rejäl törn när det visade sig att det publicerats felaktigheter i den senaste IPCC-rapporten. Klimatskeptikerna fick ordentliga skopor vatten på sin kvarn och frågan om klimatförändringen verkligen var vetenskapligt bevisat borrade sig även in hos de mer ”klimattroende”.

I slutet av förra året riktades också stark kritik mot miljöorganisationen 10/10/10:s reklamfilm där skolbarn och fotbollsspelare sprängdes till blod och slamsor framför sina vänner, en film som snabbt drogs tillbaka från organisationens egna hemsida. Till listan hör också att de två senaste klimatmötena har kallats floppar och fått många att ifrågasätta hur stort hotet om klimatförändringen verkligen är om världens regeringar inte tar det på större allvar.

När Miljö & Utveckling i slutet av förra året träffade IPCC:s Jean-Pascal van Ypersele kunde han inte svara på om intresset för miljö- och klimatfrågan tagit skada forskningsfelaktigheterna och klimatmötena.

– Det är svårt att mäta, men visst kan det ha skadat vissa länders vilja att att ta klimatfrågan på allvar, sa han då.

Aprilbluffen

När Greenpeace i fredags skickade ut ett pressmeddelande som såg nästintill identiskt ut med regeringens hemsida, förutom små detaljer, att regeringen storsatsade på marina skyddade områden i svenska vatten, gick bland andra Miljö & Utveckling på bluffen.

Greenpeace gick senare ut och sa att pressmeddelandet var fejkat av dem själva. De har haft ”barnsligt roligt” men menar att bakgrunden till skämtet är ”djupt deprimerande”.

Frågan är om det inte är djupt deprimerande att sprida felaktiga uppgifter som både skadar förtroendet för den enskilda journalisten, för mediabevakningen av miljöfrågor och slutligen skadar förtroendet för miljö- och klimatfrågan i sig?

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste