6 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda

EU Veckans viktigaste nyheter inom hållbarhetsområdet på EU-nivå.
✔ Unik rapport: Så mycket pengar krävs för att klara 2030-målet
✔ Ursula von der Leyen går till omval
✔ Uppgörelse om renare luft i Europa
✔ EU först ut med certifiering för kollagring
✔ EU anklagar Zalando för greenwashing
✔ Två viktiga hållbarhetsomröstningar nästa vecka

6 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda
Ursula von der Leyen vill fortsätta på sin post om EU-kommissionens ordförande. Foto: EU-parlamentet.

Unik rapport: Så mycket pengar krävs för att klara 2030-målet

En ny rapport tar för första gången ett helhetsgrepp om hur mycket medel som krävs för att nå EU:s klimatmål om att minska utsläppen av växthusgaser med 55 procent till 2030, jämfört med 1990. Bakom rapporten står den oberoende tankesmedjan Institute for Climate Economics.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt rapporten krävs det minst 813 miljarder euro årligen inom 22 ekonomiska sektorer för att uppfylla EU-målen. Även om gröna investeringar ökat under åren, ligger EU för närvarande under den summan, konstateras i rapporten.

”Eftersom investeringarna i realekonomin nådde 407 miljarder euro 2022, lämnar detta ett underskott på europeisk klimatinvestering på 406 miljarder euro per år, eller 2,6 procent av BNP” står det i rapporten.

Läs mer här.

Ursula von der Leyen går till omval  

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill fortsätta på sin post och kandiderar för ännu en mandatperiod. Det meddelade hon vid en presskonferens i Berlin under måndagen. Det är EU-ländernas stats- och regeringschefer som utser EU-kommissionens ordförande, vilket de förväntas göra efter valet till Europaparlamentet i juni. Ursula von der Leyen bedöms ha goda chanser att bli omvald.  

Ursula von der Leyen har under sina första fem år som kommissionsordförande haft en ambitiös grön agenda med sin så kallade European Green Deal, eller på svenska den gröna given.

Uppgörelse om renare luft

Till 2030 ska luftkvaliteten inom EU bli bättre. Det har EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i ministerrådet nu enats om i en preliminär överenskommelse. Förslaget syftar till att anpassa EU:s luftkvalitetsnormer till rekommendationer från Världshälsoorganisationen WHO. Målet för 2050 är en helt giftfri miljö, det vill säga nollföroreningar från luften.

I samband med uppgörelsen har Europeiska miljöbyrån publicerat siffror kring dödsfall orsakade av luftföroreningar. Enligt siffrorna skulle ungefär 238 000 dödsfall kunna undvikas varje år om EU:s 27 medlemsländer faktiskt uppfyllde riktlinjerna från WHO. Fler än 400 000 dödsfall skulle kunna undvikas om partikelluftföroreningar helt kunde undvikas.

Nu ska förslaget granskas av medlemsstaternas representanter i ministerrådet och parlamentets miljöutskott. Därefter behöver de godkännas formellt av både EU-parlamentet och ministerrådet.

Läs mer här.

EU först ut med certifieringssystem för kollagring

EU-parlamentet och ministerrådet har kommit överens om en ny lag för att öka mängden negativa utsläpp i atmosfären. EU ser därmed ut att bli först i världen med ett certifieringssystem för olika typer av koldioxidinfångning.

Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner har förhandlat lagen för parlamentets liberala grupp. Hon beskriver uppgörelsen som ett ”stort steg framåt i klimatomställningen”.

– Det här kommer både att öka infångandet av koldioxid från atmosfären och skapa nya möjligheter för intäkter för svenska bönder, skogsägare och spjutspetsföretag inom klimatomställningen, säger hon i en kommentar.

Läs mer här.

EU anklagar Zalando för greenwashing

Klädjätten Zalando tvingas plocka bort flera vilseledande miljöpåståenden och märkningar efter en EU-granskning som Konsumentverket lett.

– Det vi har slagit ner på är olika hållbarhetsflaggor, miljömärkningar och ikoner som inte ger en närmare förklaring om vad de innebär. Sedan har vi också slagit ner på termer som hållbarhet och liknande som är väldigt vaga, säger Emelie Neidre, jurist på Konsumentverket.

Granskningen har resulterat i att Zalando nu har lovat att plocka bort de vilseledande miljöpåståendena.

– Det är en viktig insats som vi hoppas ska komma till nytta för många konsumenter. Särskilt eftersom Zalando är en så stor aktör, säger Emelie Neidre.

Zalando säger själva att de är ”glada” över granskningen.

Läs mer här.

Två viktiga hållbarhetsomröstningar nästa vecka

Nästa vecka ska EU-parlamentets ledamöter mötas i Strasbourg för att diskutera och rösta om olika aktuella frågor inom EU. Två av veckans viktigaste omröstning rör hållbarhetsområdet. Det är dels slutomröstning om EU:s naturrestaureringslag, dels slutomröstning om nya miljöbrottsregler.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.