nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Handledning för giftfria förskolor

Naturskyddsföreningen släpper nu två handledningar som stöd i arbetet med att fasa ut farliga kemikalier från förskolor. Den ena riktar sig till kommuner och den andra till förskolor och föräldrar.

  • Annons 1

Naturskyddsföreningen påbörjade projektet Operation Giftfri Förskola under år 2013. Som en del i projektet har 129 förskoleavdelningar i 41 kommuner inventerats för att på så sätt få kunskap om vilka material, kemikalier och produkter som används.

– Barnen utsätts för miljögifter på förskolorna varje dag. Med de här rapporterna visar vi för personal, chefer och föräldrar hur de kan göra stora insatser med relativt små medel. Det kan handla om allt från att kommuner ställer upphandlingskrav till att förskolor köper kritor utan tungmetaller, säger Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Den ena handledningen riktar sig till upphandlare och inköpare på kommuner och förskolor. De andra riktar sig till föräldrar och förskolepersonal och handlar om vad som kan göras på förskolan utan kommunens inverkan. Det kan exempelvis handla om att rensa bort uttjänt elektronik ur barnens lokaler, eller inte värma mat i plastmaterial.

Här hittar du rapporterna:

Rapport för förskolor och föräldrar

Rapport för inköpare i kommuner

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4