nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Handledning för giftfria förskolor

Naturskyddsföreningen släpper nu två handledningar som stöd i arbetet med att fasa ut farliga kemikalier från förskolor. Den ena riktar sig till kommuner och den andra till förskolor och föräldrar.

  • Annons 1

Naturskyddsföreningen påbörjade projektet Operation Giftfri Förskola under år 2013. Som en del i projektet har 129 förskoleavdelningar i 41 kommuner inventerats för att på så sätt få kunskap om vilka material, kemikalier och produkter som används.

– Barnen utsätts för miljögifter på förskolorna varje dag. Med de här rapporterna visar vi för personal, chefer och föräldrar hur de kan göra stora insatser med relativt små medel. Det kan handla om allt från att kommuner ställer upphandlingskrav till att förskolor köper kritor utan tungmetaller, säger Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Den ena handledningen riktar sig till upphandlare och inköpare på kommuner och förskolor. De andra riktar sig till föräldrar och förskolepersonal och handlar om vad som kan göras på förskolan utan kommunens inverkan. Det kan exempelvis handla om att rensa bort uttjänt elektronik ur barnens lokaler, eller inte värma mat i plastmaterial.

Här hittar du rapporterna:

Rapport för förskolor och föräldrar

Rapport för inköpare i kommuner

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.