nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I Sverige finns det nationella styrmedel för inköp och återvinning, men inga när det gäller återanvändning. Det du upphandlar kan du kasta som du vill imorgon. Ett nationellt inbyggt systemfel som kostar skattebetalarna en halv miljard årligen i onödig konsumtion, menar Fredrik Östlin som vill hjälpa kommunerna att bli bättre på återanvändning.

”Blocket” för kommuner sparar miljoner

Fredrik Östlin är sjukgymnasten som startat ett ”blocket” för kommuner. Via en webbsajt kan överskott av exempelvis möbler, utrustning och hjälpmedel byta plats och kommunen slipper investera i nya prylar.

  • Annons 1

På 1980-talet slängde vi trehundra kilo sopor per person och år. Idag är vi uppe i femhundra kilo. Många av prylarna som slängs är det definitivt inget fel på. Vi har inte någon nytta av dem längre bara.

Men det kanske någon annan har! Det menar Fredrik Östlin, tidigare sjukgymnast som nu startat ett ”blocket” för stora organisationer.

Via en webbsajt blir de produkter som inte längre behövs i verksamheten sökbara för andra i organisationen. Överskott av exempelvis möbler, utrustning och hjälpmedel kan byta plats.

– Jag kom på idén när en kollega till mig i västernorrland hade 1200 tennsapparater över som de inte längre skulle låna ut i landstinget. Vad skulle de göra med dem, det fanns ju ett behov, säger Fredrik Östlin som drivit företaget Off 2 Off sedan 2011.

Malmö igång

Några som har nappat på idén är Malmö kommun som lanserade tjänsten internt i maj 2013. Idag har tjänsten som internt kallas för Malvin, 1031 aktiva användare och 639 objekt har utannonserats och fått nya användare. Det har handlar om allt från en lampa till 124 stolar. Hittills har projektet sparat tre miljoner kronor åt kommunen. När Erikslusts förskola skulle öppna en ny avdelning möblerades det nästan helt med möbler från webbsajten som i Malmö kallas för Malvin, säger stadens projektledare Anna Asp till Sydnytt.

Nu förlänger Malmö avtalet med Off 2 Off i ytterligare ett år och om Malmö Stad fortsätter att använda webbplatsen i samma takt som hittills ger det en årlig besparing på 17,3 miljoner, enligt Fredrik Östlin. Det motsvarar 38 lärarlöner. Samtidigt sparar de årligen 448 ton co2, vilket är lika mycket som 156 personbilars drift under ett år – och det på saker som annars hade slängts eller glömts bort.

Förutom vinst när det gäller ekonomi och miljö är modellen även ett sätt att skapa jobb lokalt, när kommunen återanvänder och förädlar, menar Fredrik Östlin.

Nu diskuterar Fredrik Östlin med ett 30-tal kommuner, både små och stora.

– Kommunerna är som en familj men med en massa personer. Man har ingen aning om vad som ligger i förrådet i våningen under. Systemet handlar om att synliggöra, tillgängliggöra och matcha, säger Fredrik Östlin.

Kommentarer

1 reaktion till “”Blocket” för kommuner sparar miljoner”

  1. Fredrik Östlin skriver:

    Ni kan även se mer om nyttan med Malmö stads Malvin på sydnytts reportage från förra veckan http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/kommunalt-grejbyte-sparar-miljoner

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4