Vissa saker kostar mycket mer än man tror

Krönika Bakom nästan varje produkt vi köper finns människor som arbetar under svåra förhållanden, med dåligt betalt och otillfredsställande arbetsförhållanden.

Vissa saker kostar mycket mer än man tror
Jon Röhne.

I den globala ekonomin produceras en betydande del av världens konsumtionsvaror i låglöneländer. Bakom nästan varje produkt vi köper finns människor som arbetar under svåra förhållanden, med dåligt betalt och otillfredsställande arbetsförhållanden. Och låt oss vara ärliga – det är ofta på grund av dessa människors begränsade rättigheter som vi har möjlighet att köpa billiga varor.

Också Svenska företags hållbarhetsavtryck sker till stor del i leverantörskedjor i fattiga länder. Därför ägnar vi i det här numret vårt tema, ”Hållbarhet i världen”, åt att utforska företagens hållbarhetsansvar i leverantörsleden och hur företag kan agera på ett mer hållbart sätt där.

Inga genvägar

Genom att införa riktlinjer och noggranna revisioner av leverantörskedjorna kan företag säkerställa en mer hållbar och etisk produktion. Svenska företag kan också spela en aktiv roll genom att stödja utbildnings- och utvecklingsprogram för arbetare i sina leverantörskedjor. Men i slutändan handlar det om att faktiskt betala för vad en produkt kostar. Alltså inklusive rättvisa levnadslöner, sunda arbetsförhållanden och en acceptabel miljöpåverkan.

Här finns helt enkelt inga genvägar.

Jag vill också passa på att tipsa om Miljö & Utvecklings nästa konferens – Arena Hållbarhet 2023 – som arrangeras den 12 oktober i Stockholm. Där kan ni nämligen höra Cecilia Ekholm, ambassadör för hållbart företagande på Utrikesdepartementet, ge sin bild av hur svenska företag kan bidra till en hållbar utveckling ute i världen.

Läs senaste numret av Miljö & Utveckling här

Anmäl dig till konferensen Arena Hållbarhet här

eller så tecknar du en prenumeration här

Glad sommar!

Jon Röhne
Chefredaktör, Miljö & Utveckling

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.