Vem blir årets Blåslampa?

När konsumentpriset Blåslampan nu presenterar sina finalister har ett avfallsprojekt, ett elföretag och en bananfilmsregissör möjlighet att vinna.

För tionde året i rad delar Sveriges Konsumenter och Råd & Rön ut konsumentpriset Blåslampan som går till en person, organisation eller ett företag som slagit vakt om konsumenternas intresse. Den 10 oktober utses vinnaren som får motta sitt pris av miljöminister Lena Ek. De fyra finalisterna är:

Regissören Fredrik Gertten som genom sina filmer Bananas och Big Boys Gone Bananas visat på hur konsumentens val är kopplat till rättvisa, hälsa och miljö i andra länder.

Företaget Allwin som samlar in företags matsvinn och distribuerar det till utsatt i samhället samt driver andra projekt för ett mer hållbart samhälle.

Egen El som arbetar för alternativa elmöjligheter, bland annat genom att sälja solcellsanläggningar och motivera privatpersoner att producera egen el.

Joel Dahlberg, journalist och författare, som med sin granskning av finansbranschen har ökat medvetenhet och skapat debatt om konsumenternas underläge.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.