Utsläppshandeln i gungning

När utsläppsrätter värda miljoner blev stulna i EU:s system för utsläppshandel satte det än en gång frågan om systemets berättigande i fokus.

Efter att flera av unionens länder utsatts för dataintrång i systemet och fått utsläppsrätter värda flera miljoner stulna, har det omdiskuterade systemet än en gång hamnat i ropet. Än idag har inte alla medlemsnationer åter kopplat upp sig.

Yvon Slingenberg, enhetschef för implementeringen av utsläppshandelssystemet på EU-kommissionen, berättar att EU stängde ned handelssystemet och nu har arbetat tillsammans med medlemsstaterna för att säkerställa säkerheten. I dagsläget är 21 stater uppkopplade.

Från och med nästa år, 2012, då även flyget inkluderas i utsläppssystemet, kommer dock länderna att frångå de nationella registreringssystemen. Istället blir det ett nytt gemensamt EU-system.

– Vi tittar noga över säkerhetsfrågorna då det är mycket pengar det handlar om, säger Yvon Slingenberg.

Korrupt system?

Men det är inte bara hackerattackerna som fört kritik till systemet. EU vill ha ett globalt system och enligt Yvon Slingenberg för de i dagsläget diskussioner med Schweiz. Men från andra länder hörs kritik, kommersialisering av moder jord är ett argument, ett annat att det är svårt att kontrollera att systemet verkligen fungerar.

I dagsläget rapporterar företagen själva in sina utsläppssiffror, vilka sedan kontrolleras av medlemsnationens egna anlitade säkerhetsföretag. Korrupt menar vissa. Granskningen måste vara oberoende av EU, svarar Yvon Slingenberg.

Hon säger sig vara väl medveten om kritiken men menar att vi måste hitta sätt för att stoppa klimatförändringen.

– Det här är ett sätt som ger minskade utsläpp till låga kostnader. Jag tror att kritiken kommer från personer som inte är beredda att göra någonting alls. Vi säger inte att det här är enda sättet att minska utsläppen, men det är ett effektivt verktyg. Systemet har haft positiv effekt för att minska unionens utsläpp, säger Yvon Slingenberg.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.