Utsläpp hotar Asiens miljö

I en ny rapport varnar forskare för att industrins utsläpp i Asien allvarligt hotar miljön och människors hälsa. I dag täcks södra Asien av ett tre kilometer tjockt moln av aska och utsläpp, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion. Utsläppen visar sig i det som kallas det bruna molnet. Det ligger över Asien och beräknas vara tre kilometer tjockt. Molnet är tydligt synbart på satellitbilderna och består bland annat utsläpp från industrin och människors hushåll, men också aska från till exempel skogsbränder.

Henning Rodhe, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, har varit med i forskningsprojektet och han varnar redan nu för konsekvenserna på land:

– Vi har uppskattat att en halv miljon människor om året dör för tidigt i Indien på grund av de här partiklarna i luften, säger han till Ekot.

Forskarna vill nu få upp frågan på dagordningen inför den stundande miljökonferensen i Johannesburg i slutet av augusti. Henning Rodhe menar att det krävs mer forskning för att säker fastställa hur miljön påverkas.

– Nästa steg är att införa kontroll på industriella processer, bilar och även kanske jordbruksverksamheten, säger han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.