nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Boliden tänker inte betala rekordböter

  • Annons 1

Gruvföretaget Boliden vill inte gå den spanska regeringen till mötes i frågan om skadestånd för den svåra gruvolyckan i södra Spanien för fyra år sedan, det skriver nyhetsbyrån TT. Spanien kräver närmare 500 miljoner kronor i ersättning för saneringskostnader.

Det spanska kravet är den största miljöboten som hittills krävts av Bolidens spanska dotterbolag Boliden-Apirsa. Enligt TT är det dock osäkert om pengarna kommer att betalas ut. Bolaget har nämligen ansökt om konkurs och sökt skydd från sina kreditorer. Företaget kan också överklaga regeringsbeslutet. Förra året friade en domstol företaget från allt ansvar för olyckan i april 1998, då en damm vid bly- och zinkgruvan Los Frailes brast. Flera miljoner kubikmeter giftigt avfallsvatten rann ut i floden Guadimar och tog död på stora mängder fisk och fågel.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

It-bolaget ger de anställda gratis resande hela semestern

It-bolaget Softhouse Öresund skippar att ge en pryl till sina 80 anställda i sommarpresent. Istället får alla en varsin sommarbiljett hos Skånetrafiken – med obegränsat resande hela sommaren.

  • Annonskod Huvudspalten 4