Tre partier vill ha skatt på sopförbränning

Miljöpartiet, folkpartiet och vänsterpartiet vill införa en skatt för sopförbränning. Centern är enda partiet som säger klart nej. Det visar SNFs enkät om partiernas miljöpolitik.

– Det är positivt att flera partier ur båda blocken vill gynna kretsloppsfrågor och inser att man måste begränsa den ohejdade utbyggnaden av sopförbränning, menar Svenska Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson i ett pressmeddelande.

Svenska Naturskyddsföreningen har frågat samtliga riksdagspartier om de vill begränsa sopförbränningen genom att införa en förbränningsskatt som motsvarar deponiskatten senast år 2003. Folkpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet svarar klart ja på frågan. Socialdemokraterna vill avvakta en samlad bedömning av avfallspolitiken innan de tar ställning. Kristdemokraterna har inte diskuterat frågan tillräckligt och moderaterna är osäkra på om förbränningsskatt är bäst ur miljösynpunkt. Centern är det enda partiet som säger direkt nej. Trots det vill partiet gärna se en utökad återanvändning och återvinning.

– Utbyggnaden av sopförbränning blir en gökunge i kretsloppsarbetet och energivinsten för samhället blir större i de flesta fall om resurserna cirkuleras istället för att brännas direkt. Så även ur energisynpunkt kan sopförbränning vara en kontraproduktiv åtgärd, påstår SNFs generalsekreterare Svante Axelsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.