Tänker nytt med textiltrasor

De textila avfallsbergen skjuter i höjden. För att vända trenden skapar projektet Studio Re:design nya produkter av textilt spill. Vad sägs om en fåtölj inspirerad av en välklädd man eller en lampskärm av textilsladdar?

Tänker nytt med textiltrasor
Jan Töve

Tre designers har arbetat i inom projektet i Borås sedan september, syftet är att minska textilbranschens miljöpåverkan genom att ta vara på textilt spill. Textilt avfall från industrin i Västsverige och inlämnade textilier från bland annat Röda Korset och ett antal kläd- och textilföretag har använts för att skapa nya produkter. Nu ska de första prototyperna visas upp på Furniture & Light 2013.Tanken är att Studio Re:designs produkter ska vara möjliga för företag att tillverka så att det som egentligen skulle slängas istället blir en resurs som skapar arbetstillfällen och möjliggör nya företag.

Projektet är en fortsättning på Västra Götalandsregionens arbete med hållbar konsumtion som inleddes med metoden Design med Omtanke och Gröna Litsan. Det drivs av regionen i samarbete med Högskolan i Borås, Tillskärarakademin i Göteborg, Naturskyddsföreningen och Sjuhärads kommunalförbund. Nästa steg i arbetet kan bli möbler, en förstudie kring återbruk och redesign av möbler har påbörjats.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.