Engångskläder i vården stor miljöbov

Operationskläder som slängs efter en enda användning leder ofta till femdubbla utsläpp jämfört med plagg som tvättas och används igen. Det visar en ny studie.

Studien har gjorts av teknikonsultföretaget Sweco på uppdrag av Örebro och Uppsala läns landsting. Martyna Mikusinska som gjort studien jämförde ett engångsplagg och ett flergångsplagg ur ett livscykelperspektiv.

– Det är i tillverkningsprocessen som den största negativa miljöpåverkan sker för både engångs– och flergångskläder. Varje gång ett plagg tvättas istället för att slängas så ersätter tvättprocessen den tillverkningsprocess som annars skulle ha ägt rum, förklarar Martyna Mikusinska.

Utsläppen för plagg som slängs efter en operation kan ge mer än fem gånger så höga utsläpp som de återanvända kläderna.

– Det är intressant att undersöka produkter som används inom vården eftersom denna sektor har en hög materialkonsumtion. Tidigare studier av engångs- och flergångstextilier har påvisat samma tendens, men att resultatet skulle bli så enhetligt och tydligt hade jag inte väntat mig, vilket leder till en betydande miljöpåverkan, säger Martyna Mikusinska.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.