Sverige bäst i klassen på förnybart – igen

Klimat När det kommer till användningen av förnybara energikällor är Sverige fortsatt bäst jämfört med alla andra EU-länder. Samtidigt är hela EU långt ifrån att nå 2030-målet, visar färsk statistik.

Sverige bäst i klassen på förnybart – igen
Sverige använder mer förnybar energi jämfört med alla andra EU-länder. Foto: Adobe Stock.

2022 stod förnybar energi för 23 procent av all energi som användes inom EU, enligt siffror som EU:s statistikkontor Eurostat nyligen publicerat. Jämfört med 2021 är det en ökning med 1,1 procentenheter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

När länderna ställs mot varandra är det tydligt att Sverige sticker ut som bäst i klassen på förnybar energi.

2022 kom nästan två tredjedelar, 66 procent, av den svenska energianvändningen från förnybara energikällor, som vattenkraft, vindkraft och biobränslen. I sammanhanget ingår inte kärnkraft i begreppet förnybart. Även 2021 var Sverige bäst av alla EU-länder. Då kom 62,6 procent av energianvändningen från förnybara energikällor.

Hela EU långt ifrån 2030-målet

Samtidigt visar statistiken att EU-länderna tillsammans är långt ifrån målet för andel förnybart till 2030. Tidigare låg målet på 32 procent, men från och med den 20 november förra året har det höjts till 42,5 procent. Ambitionen är att öka målet till 45 procent.

För att lyckas nå målet, som innebär en ökning med nästan 20 procentenheter, understryker Eurostat behovet av att EU-länderna intensifierar sina ansträngningar för att öka andelen förnybar energi.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.