Svenska solcellsmarknaden kan nå rekordsiffror

Solenergi Under 2018 installerades nästan 10 200 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en total effekt på 180 MW – en ökning på 78 procent jämfört med föregående år. Den svenska solcellsmarknaden värderas nu till fyra miljarder kronor.

Svenska solcellsmarknaden kan nå rekordsiffror
Otovo

Med regeringens extra tillskott på 300 miljoner kronor uppgår nu det totala investeringsstödet för solceller till 736 miljoner koronor. Det framgår i vårändringsbudgeten.

På bilden: Babak Tighnavard, vd på solenergibolaget Otovo. FOTO: Otovo

Babak Tighnavard, vd på solenergibolaget Otovo, räknar med att marknaden kommer fortsätta att växa till ett uppskattat värde om 4 miljarder kronor under 2019. Beräkningen baseras på 13,5 kronor per installerad effekt, vilket är snittkostnaden mellan en större kommersiell installation och en villainstallation.

– Vi har känt av att solcellsspekulanter avvaktat i väntan på vårbudgeten. Även om 2018 var ett starkt år för solcellsmarkanden i Sverige så uppfattade vi en viss oro i slutet av året då utgången av investeringsstödet var ovisst. Med facit i hand ser vi nu väldigt positivt på 2019, säger Babak Tighnavard.

Solcellsboom i augusti

Den stora solcellsboomen kom i augusti i samband med att byggloven för solceller slopades – vilket sänkte tröskeln för vanliga konsumenter som inte längre behövde genomgå den kostsamma processen att söka bygglov.

Otovo tror att 2019 kommer bli ett rekordår för solceller:

– Exakt hur många anläggningar som ryms inom den utökade potten är svårt att säga då det till stor del beror på hur stora anläggningar det är som kommer att installeras. Vi vet dock att 12 500 kunder står i kö sedan förra året. Att regeringen har utökat potten ordentligt samtidigt som stödnivån sänkts från 30 till 20 procent ser vi som positivt eftersom det gör det möjligt för fler hushåll att ta del av bidraget, säger Babak Tighnavard.

Läs mer: Bolidendomen överklagas av Arica Victims

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.