Ribban höjs för B Corp – här är de nya kraven

Certifiering Certifieringen B Corp skruvas nu åt med helt nya standarder. Beskedet kommer efter fyra års arbete och växande kritik mot det tidigare certifieringskravet. Enligt B Lab, organisationen bakom certifieringen, markerar lanseringen ett skifte där B Corp nu får en helt ny innebörd.

Ribban höjs för B Corp – här är de nya kraven
Patagonia är ett av de företag som är B Corp-certifierade. Foto: Adobe Stock.

B Corp-certifieringen delas ut av den ideella organisationen B Lab och fungerar som ett slags kvalitetsstämpel för företag som vill förena affärsverksamhet med samhällsnytta. För att bli certifierad måste ett företag genomgå en granskning av sin verksamhet utifrån en rad kriterier som rör socialt ansvar, miljöarbete, transparens och ansvarstagande i styrningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Certifieringen är välkänd internationellt och har sedan starten 2006 vuxit till att omfatta över 9 600 företag i 102 länder, inklusive namn som Patagonia, GiffGaff och Ben & Jerry’s. I Sverige är certifieringen mindre känd, men även här har intresset ökat och i dag är totalt 19 svenska företag B Corp-godkända.

Samtidigt som B Corp-kraven beskrivs tillhöra de tuffaste att klara, har certifieringen också fått ta emot kritik. Bland annat ifrågasattes certifieringen av Nespresso 2022, då bolaget samtidigt anklagades för bristande respekt för mänskliga rättigheter.

Kritiken har fått B Lab att agera. Under de senaste fyra åren har organisationen arbetat intensivt med att skruva åt kraven. Med 26 000 synpunkter från intressenter i 67 länder har arbetet landat i fyra standarder, vilket markar ett tydligt skifte i certifieringens historia.

– Det här är inte bara en uppdatering, det är ett fullständigt omformulerat synsätt på företags påverkan, sa Clay Brown, medledare för B Lab Global, vid lanseringen.

Certifieringen kommer nu att bygga på sju specifika ”impact topics”, i stället för ett poängsystem där starka områden kunde väga upp för svagare. Företag måste visa goda resultat inom samtliga områden – svagheter i ett område kan alltså inte längre kompenseras av styrkor i ett annat. Dessutom ställs högre krav på att företagen ska analysera och hantera risker i hela värdekedjan, särskilt när det gäller miljö och mänskliga rättigheter. Större företag står inför strängare krav. Redan certifierade företag ska ”fasas in” i systemet under en femårs-period.

De nya standarderna har integrerats med etablerade ramverk som Global Reporting Initiative (GRI), European Sustainability Reporting Standards (ESRS), Science Based Targets initiative (SBTi) och Fairtrade.

Enligt B Lab är de nya standarderna är nödvändiga mot bakgrund av den alltmer akuta klimatkrisen och den växande samhälleliga ojämlikheten. Samtidigt som företag möter ett växande tryck att dra ned på sina klimat- och rättviseinitiativ, erbjuder standarderna ett ”robust ramverk för att fullt ut kunna arbeta värderingsdrivet”. Dessutom, konstaterar B Lab, behöver företag en tydlig vägledning i takt med att den regulatoriska komplexiteten ökar – med krav som CSRD och CSDDD inom EU och SEC:s regler för klimatrapportering i USA.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.