Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Svaga styrmedel stoppar miljömål

Styrmedlen är för klena för att vi ska kunna nå miljökvalitetsmålen till 2020. Det visar den årliga uppföljningen av Sveriges miljökvalitetsmål och etappmål för 2013 som samordnats av Naturvårdsverket.

Riksdagen har beslutat att Sverige ska ha 16 miljökvalitetsmål. Uppföljningen visar att bara två av dessa miljökvalitetsmål kommer att nås till år 2020. För att nå alla målen krävs större miljöhänsyn i hela kedjan av produktion och konsumtion – från råvara till avfall.

– Det här resultatet visar hur viktigt det är med samarbete mellan olika aktörer i samhället. Åtgärder inom såväl miljöpolitiken som inom andra politikområden är förutsättningar för att nå miljömålen, säger Maria Ågren, Naturvårdsverkets generaldirektör.

Naturvårdsverket menar att det behövs styrmedel som gör det enklare för hushåll och företag att göra miljö- och klimatsmarta val. Exempel på informativa styrmedel är rådgivning till lantbrukare om åtgärder mot övergödning och konsumentinformation om farliga ämnen i varor. Offentlig upphandling och samhällsplanering är andra exempel på viktiga styrmedel eftersom dessa kan påverka investeringar i teknik och infrastruktur. Styrmedel för resurs- och energieffektivisering, ökad återvinning och minskat avfall kan föra med sig såväl miljövinster som möjligheter till affärsutveckling och nya arbetstillfällen, enligt Naturvårdsverket.

Fakta

Fotnot:

I nummer 1/2013 av Miljö & Utveckling skriver vi om avfallsproblematiken ur konsumtionssynpunkt.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.