Stärkt miljötillsyn genom kommunsamarbeten

Många av Örebro läns kommuner har stärkt sina miljötillsyn genom samarbete över kommungränserna. Dock finns det ris för jävsituationer i två kommuner eftersom de egna kommunala verksamheterna ska granskas. Det visar en ny granskning som Länsstyrelsen har gjort.

Att hantera det regelverk som miljöförvaltningarna har är svårt i små kommuner med ett fåtal inspektörer, därför uppmuntrar Länsstyrelsen till samarbeten. I Örebro län finns nu två goda exempel på gemensamma förvaltningar, det är Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg i norra länsdelen och Askersund och Laxå i söder. I dessa förvaltningar visar sig sårbarheten minska vid personalförändringar och inspektörerna får bättre möjlighet att specialisera sig.

Dock visar det sig att jävsituationer riskerar att uppstå i två av länets kommuner på grund av kommunens organisation. Både i Hallsberg och Karlskoga är miljöcheferna underställda den chef som ansvarar för drift av verksamheter, vilka miljöcheferna har ansvar för tillsynen av. Länsstyrelsen anser att detta också kan medföra trovärdighetsproblem, men vid granskningen har man inte kunnat se att kommunernas egna verksamheter särbehandlats.

För att undvika jävsituationer i små kommuner anser Länsstyrelsens miljöhandläggare Carina Regborn att det finns två sätt.

– Antingen kan man omorganisera förvaltningen så att miljöförvaltningen blir egen. Eller så kan man gå samman med andra kommuner och bilda en gemensam miljöförvaltning, en lösning som de lyckade exemplen valt att göra, säger hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.