Småföretag lyckades över förväntan

Energi Även småföretag har mycket att vinna på energieffektivisering. 29 företag i Örebroregionen har minskat sin energiförbrukning med i snitt 18 procent genom smarta energilösningar.

I projektet Energieffektiva småföretag som nyligen avslutades har allt ifrån bensinmackar, restauranger, mekaniska verkstäder, växthus till småindustrier och andra mindre företag deltagit. Projektets mål var att minska energianvändningen med 10 procent. Resultaten visar nu att företagen i snitt gjort en besparing på drygt 18 procent vilket motsvarar 43 000 kilowattimmar per företag.

Det företag som sparat mest energi i projektet är Kjellbergs Logistik i Hällefors. Genom bland annat investeringar i takfläktar och värmesystem, byte av gammal lysarmatur och annat räknar de med en besparing på 170 000 kilowattimmar per år.

– Det är nästan alltid lättare att öka företagets lönsamhet genom att spara i energikostnaderna än att öka verksamhetens vinst genom ökad försäljning av varor eller tjänster, säger projektledaren Päivi Lehtikangas på Energikontoret Regionförbundet Örebro som hoppas att projektet väckt intresset hos fler företag att göra liknande satsningar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.