nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Att hitta en parkeringsplats är inte alltid lätt. Nu kan du få hjälp på vägen. FOTO: Shutterstock

Sensorer hittar bästa parkeringen

Trött på att leta parkeringar? Ultraljudssensorer är lösningen på problemet, enligt teknikkoncernen Bosch. Nu lanserar de ett verktyg för parkeringshjälp som reducerar körningstid och minskar förarstress.

  • Annons 1

I Tyskland kör förare cirka 4,5 kilometer extra för att hitta en parkeringsplats. I svenska storstäder kan problemen se likartade ut vissa tider på dygnet. Men nu kan vi få hjälp på traven. Teknikkoncernen Bosch har tagit fram ett system för parkeringsassistans. Systemen baseras främst på ultraljudssensorer på parkeringsplatser och i garage som upptäcker och rapporterar om lediga platser. Förarna får tillgång till digitala kartor online eller via sitt fordons navigationssystem som visar var de lediga platserna finns. Enligt Bosch reducerar systemet körtiden, vilket är positivt ur ett miljöperspektiv, och det minskar också parkeringsstressen hos förare.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.