Så mycket textilier slängs i soporna

Cirkulär ekonomi Nästan en tredjedel av kläderna i våra garderober används sällan eller aldrig, vilket är dubbelt så mycket som det vi lämnar till återanvändning. Det visar en ny studie som analyserat svenska textilflöden.

Så mycket textilier slängs i soporna
Utifrån ett cirkulärt perspektiv är siffrorna dystra. Foto: Adobe stock.

Konsumtionen av nya textilier ökar varje år, men andelen begagnade textilier är fortfarande mycket liten, enligt en studie av forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet inom projektet Usereuse.

– Ungefär en tredjedel av de kläder och textil vi har i garderoben används inte eller används mycket sällan. Det är dubbelt så mycket som vi lämnar till återanvändning. Där finns en stor potential för ökad insamling, säger Jurate Miliute-Plepiene, forskare på IVL, i en kommentar.

Inom projektet har forskare analyserat textilflöden från inköp och användning till återanvändning och slutlig avfallshantering. Syftet är att identifiera de största förlusterna samt potentialen för ökad återanvändning i vårt samhälle.

Utifrån ett cirkulärt perspektiv är siffrorna dystra. Vi slänger nästan dubbelt så mycket textilier i soporna som vi lämnar för återanvändning.

Här är några av studiens nyckelfynd:

  • Konsumtionen av nya textilier ökar årligen. Begagnat ökar också men utgör fortfarande mindre än 5-7 % av nya inköp.
  • Nästan en tredjedel av kläderna i våra garderober används sällan eller aldrig, vilket är dubbelt så mycket som lämnas till återanvändning, vilket visar på stor potential för ökad insamling.
  • Vi slänger nästan dubbelt så mycket textilier i soporna för förbränning som vi lämnar för återanvändning. Fyra av tio plagg i soporna kunde ha återanvänts.
  • Kvaliteten på återanvända textilier påverkas av insamlingskanaler; direktleverans till återbruksaktörer ger högre kvalitet än insamlingsboxar och containrar.
  • Endast drygt 20 % av insamlade textilier återanvänds i Sverige. Resten exporteras, främst på grund av höga sorteringskostnader och låg efterfrågan på begagnade kläder i Sverige jämfört med andra marknader som Baltikum och Polen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.