Reklamombudsmannens statistik för 2024 visar på en betydande nedgång för beslut med miljöpåståenden jämfört med året innan. Antalet beslut 2023 var 15 beslut. Motsvarande siffra för 2024 är 2.
Reklamombudsmannen: Klar risk att företag inte vågar
Kommunikation Antalet beslut med miljöpåståenden hos Reklamombudsmannen har minskat kraftigt sen förra året. Peter Knutsson, reklamombudsman, ger två möjliga förklaringar.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Reklamombudsman Peter Knutsson reflekterar kring vad minskningen kan bero på.
– Det kan ha olika förklaringar. Det ena är att det skulle kunna vara så att det faktiskt finns bättre kunskap om vad för reglering som gäller i dag och att man därför inte får in lika mycket anmälningar. Men det finns också en klar risk att man inte vågar som företag.
För han konstaterar att det handlar om en kraftig minskning.
– Det blir en siffra som är värd att fundera över eftersom det givetvis är viktigt att dels företag som utvecklar hållbara lösningar ska kunna kommunicera sina satsningar i reklam. Men också från konsumenternas håll, att reklam bidrar till en möjlighet att göra hållbara val, säger Peter Knutsson, reklamombudsman.
Han säger att han som reklamombudsman inte kan uttala sig om hur de tänker från annonsörernas sida, men att han tycker det är statistik som sticker ut och som är värd att lyfta upp.
– Generellt, om företag gör bra miljöinsatser är det utmärkt att man som mottagare, som konsument, kan få information om det. Det är därför också viktigt att reklamen inte är vilseledande. Reklam kan vara väldigt bra information för konsumenter om vilka val som finns. Därför är det viktigt att den här informationen kan finnas i reklamen, säger han.
Vilka fällor kan man trampa i som verksamhet om man vill göra reklam med miljöpåståenden?
– Vaga och ospecifika påståenden om miljö, klimat och hållbarhet i reklam gör att det blir svårare att på ett tydligt sätt bevisa det man påstår för konsumenten, och annonsören har alltid bevisbördan för det man påstår.