Regeringen elfordonspremie är klar

Miljöarbete Reglerna för regeringens elfordonspremie har klubbats. Från 1 februari 2018 kan privatpersoner som köper en ny elcykel, elmoped eller elmotorcykel ansöka om premien hos Naturvårdsverket.

Regeringen elfordonspremie är klar
Colville-Andersen, Flickr

Fler elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar kan förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt. Regeringen räknar med att den nya elcykelpremien kommer göra att fler låter bilen stå till förmån för cykeln.

– Forskningen visar att elcyklar är ett substitut för bilar. Alla måste inte längre ha ett ton stål hemma på uppfarten för att kunna ta sig runt, säger miljöminister Karolina Skog.

Om fler använder lätta elfordon istället för bil kan den globala resursanvändningen och klimatutsläppen minska. De kan också bidra till en bättre folkhälsa.

Regeringen avsätter 350 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 för premien.

Fakta

Förordningen sätter ramarna för elfordonspremien

· Premien riktar sig till privatpersoner som har fyllt 18 år.· Premien kan användas en gång per person.· Premien gäller för den som köper en ny elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Vissa fordon som är avsedda för användning av personer med fysisk funktionsnedsättning omfattas av premien, exempelvis eldriven rullstol och handelcykel. Även elfordon som lastelcykel och elfordon som går på tre eller fyra hjul omfattas av premien.· Premien omfattar inte exempelvis segway, eldriven sparkcykel eller hoverboard.· Elfordonet ska kunna identifieras med ramnummer på kvittot eller en annan handling. Detta kan återförsäljaren av elfordonet hjälpa till med.· Elcykel ska vara CE-märkt (eller ha motsvarande märkning).· Elmoped eller elmotorcykel måste ha ett så kallat CoC, som är en typ av fordonsintyg.· Premien motsvarar 25 procent av inköpspriset inklusive moms, maxbeloppet för bidraget är 10 000 kronor.· Det går att ansöka om premien från och med den 1 februari 2018. För att kunna få bidraget måste man ansöka till Naturvårdsverket inom 6 månader efter köpet.· Bidraget gäller retroaktivt från och med den 20 september 2017. Den som sedan dess har köpt ett elfordon som omfattas av premien har 6 månader på sig att skicka in kvittot från och med den 1 februari 2018.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.