Rätt beteende måste belönas

Debatt Rätt beteende måste belönas och rätt produktion måste lyftas fram och gynnas. Den offentliga konsumtionen, den som sker i kommuner, landsting och myndigheter, måste ta mer ansvar för en hållbar konsumtion och bidra till att minska klimatutsläppen. Det skriver flera representanter från näringslivet i en gemensam debattartikel.

Rätt beteende måste belönas

Svensk konsumtion orsakar mer växthusgasutsläpp i dag än för tjugo år sedan. (Naturvårdsverket 2015.) Inhemska utsläpp från industri, jordbruk med mera minskar visserligen. Men inte de som kommer från transporter, mat, boende och användning av produkter; här leder vår konsumtion till ökade klimatsutsläpp. Ska vi komma till rätta med detta behövs det kunskap och kommunikation mellan producenter och konsumenter. Rätt beteende måste belönas, och rätt produktion måste lyftas fram och gynnas. Köpkraft ska styras till de miljömässigt bästa produkterna

Vi ser redan en ökande medvetenhet från konsumenter. I sina val hemma och på jobbet, medverkar människor till att rädda världen lite grann varje dag. Men ännu fler måste välja rätt om vi ska nå miljömål för klimat, giftfri miljö och levande sjöar och skogar.

Den offentliga konsumtionen, den som sker i kommuner, landsting och myndigheter, måste ta mer ansvar för en hållbar konsumtion och bidra till att minska klimatutsläppen.

Vi uppmanar Miljömålsberedningen att komma med förslag så att offentlig sektor tar större ansvar och väljer miljömärkt, ekologiskt och socialt hållbart i sina upphandlingar som årligen omsätter 800 miljarder kronor. Vi uppmanar den nya Upphandlingsmyndigheten att påskynda sitt arbete med att koppla upphandling till miljömålen, det är ett viktigt verktyg för att göra upphandlingsarbetet till en del av hållbarhetsarbetet.

Vi hoppas också på åtgärder från regeringen som syftar till att öka medvetenheten hos konsumenter och företag. Nu när regeringen avsätter medel till att stimulera byggandet av bostäder tycker vi att det är självklart att samtliga ska vara miljömärkta.

Vi uppmanar också fler företag att ställa om sin produktion så att svenskt näringsliv blir ännu mer konkurrenskraftigt och klimatsmart. Att anpassa sina varor och tjänster så att de tillhör marknadens bästa för hälsa och miljö är ett tufft jobb – men en investering i framtiden för en större marknad.

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. I höst träffas världens ledare i Paris för att enas om nya åtgärder för att hejda den globala uppvärmningen. I Sverige ska Miljömålsberedningen ta fram nya förslag för att Sverige ska kunna nå målet Minskad klimatpåverkan. Tillsammans kan vi rädda världen lite grann varje dag. Vi ser fram emot kloka och dynamiska åtgärder från Miljömålsberedningen och regeringen.

Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige

Lars Nygaard, vd ISS

Christina Lindbäck, hållbarhetschef NCC-koncernen, NCC

Camilla Svensson, Marketing manager, Libero

Elisabeth Gierow, CSR & Quality Director, Marketing & Communications, Duni

Vill du kommentera? Mejla redaktionen på debatt@miljo-utveckling.se

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.