Slit och släng är inte hållbart

Debatt Många företag jobbar för mer hållbarare produktionsmetoder, men när det gäller det viktigaste – produktkvalitet och sortiment – är det fortfarande i stor utsträckning slit-och-släng som gäller, skriver Linda Sjölund, grundare och vd för barnklädesföretaget Ossoami.

Slit och släng är inte hållbart

Jag tycker att miljödebatten, storföretagen i min bransch och därmed också konsumenterna missar en viktig aspekt av detta med hållbarhet. Jag är tvåbarnsmamma och entreprenör och startade vårt familjeföretag i ren frustration på grund av just hållbarhetsproblem. Trots många år som yrkesverksam i konfektionsbranschen störde jag mig på att alla de dominerande storföretagen visserligen har gjort mycket för att åstadkomma hållbarare produktionsmetoder, men när det gäller det viktigaste – produktkvalitet och sortiment – är det fortfarande i stor utsträckning ”slit-och-släng” som gäller. Detta trots dramatiska framsteg för textil teknologi.

För mig var det de egenupplevda problemen kring mina barns kläder som gav drivkraften att starta eget. Högen med barnbyxor med hål på knäna slutade aldrig växa. Barnens nya jeans höll sällan mer än några veckor. Jag lappade på löpande band och var på väg att ge upp kampen. Samtidigt kändes det både oekonomiskt och förfärligt miljöovänligt med slit-och-slängtänket. Nog är det väl rimligt att ett par nya barnbyxor åtminstone håller tills det är dags för nästa storlek?

För att tillverka ett par barnjeans går det åt 5.000 liter vatten, 10 kilo koldioxid och 9 kvadratmeter odlingsyta och mer än ett kilo kemikalier. Det säljs cirka fem miljoner barnjeans per år i Sverige. 80 procent av Sveriges barnfamiljer upplever att kvaliteten på barnbyxor är ett problem. Om vi barnfamiljer kan förbruka fyra par jeans per barn och år istället för 10-20, så är det ett enkelt räknestycke att komma fram till vilken insats det skulle göra både för miljön och familjens ekonomi.

Den förändringen är möjlig med modern textil teknologi. I april i år vann våra jeans slitstyrkeronden i Testfaktas stora barnjeanstest – Ett test som Testfakta valde att avsluta på en låg nivå om 50.000 nötningsvarv. I vårt eget förlängda test hos Sverea IVF Testlaboratorium, där vi lät testa hållbarheten fullt ut på våra jeans, slog vi världsrekord i byxnötning. Inget tidigare resultat har uppmätts i närheten av de 670.000 nötningsvarv som våra jeans landade på.

Tittar man på de ekonomiska konsekvenserna av slit-och-släng-konsumtion och översätter denna hållbarhetsskillnad till faktisk kostnad för barnfamiljen får man rätt häpnadsväckande siffror. Ta dom gärna med en nypa salt, men vi tar dom tillräckligt mycket på allvar för att som enda företag lämna ett års garanti mot slithål på knäna. För att uppnå 670.000 varvs nötningstålighet på knä behöver man exempelvis köpa:

• 17 H&M-jeans á 199 kr till en totalkostnad om drygt 3.300 kr (deras jeans klarade 40.000 varv i nötningsmaskinen)

• 17 PoP-jeans á 299 kr till en totalkostnad om drygt 5.000 kr (deras jeans klarade 40.000 varv och utsågs av Testfakta till marknadens totalt sett hållbaraste barnjeans)

• 27 KappAhl-jeans á 249 kr till en totalkostnad om drygt 6.600 kr (deras jeans klarade 25.000 varv i nötningsmaskinen)

I mina ögon börjar alltid hållbarhet med produkter som håller! Och någon måste börja, annars kan inte konsumenterna köpa hållbart. Vi har börjat och om vi lyckas eller misslyckas kan bli avgörande för vad som händer i stort. Lyckas vi följer andra efter. Misslyckas vi drar storföretagen samma slutsats som hittills – att företagsekonomiskt är slit-och-släng det enda hållbara.

Linda Sjölund, grundare och vd för barnklädesföretaget Ossoami

Vill du kommentera? Kontakta redaktionen på debatt@miljo-utveckling.se

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste