Preem fick Greenwashpriset 2019

Greenwashpriset Det blev raffinaderijätten Preem som tog hem det som kallas Sveriges minst eftertraktade miljöpris, Greenwashpriset, 2019.

Preem fick Greenwashpriset 2019
Jordens Vänner

Tre företag var nominerade till årets upplaga av Greenwashpriset, som delas ut av Jordens vänner. Preem blev mottagaren, mycket på grund av företagets planer på att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil, som Miljö & Utveckling skrivit om under våren. För en gångs skull var alla nominerade på plats vid prisceremonin. I vanliga fall brukar mottagaren, som förra året var Centerpartiets partistyrelse, hålla sig borta.

Men i år fanns alltså de tre nominerade: Bra Flyg, Preem och Swedegas på plats. Så här lyder nomineringen av Preem:

”Preem är nominerade för deras planer på en utbyggnad av raffinaderiet i  Lysekil, vilken kommer att göra Preem till Sveriges största utsläppare av fossila bränslen. Utbyggnaden kommer att fördubbla Preemraffs utsläpp från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton varje år. Samtidigt beskriver Preem att deras verksamhet bedrivs med utgångspunkt att bevara miljön för framtida generationer och att deras tankstationer är laddade med ”grön” talloljediesel.”

Preem vann med 55 procent av rösterna. Tvåa kom Bra Flyg och sist kom Swedegas.

Läs mer: Här är de nominerade till Greenwashpriset

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.