Nytt verktyg ska hjälpa små företag hållbarhetsredovisa

Hållbarhetsredovisning Nu kommer ett verktyg som ska hjälpa företag att komma igång med standarden för hållbarhetsredovisning i små företag – NSRS.

Nytt verktyg ska hjälpa små företag hållbarhetsredovisa
Foto: Adobe Stock

Standarden NSRS, Nordic Sustainability Reporting Standard är en redovisningsstandard för små och medelstora företag som funnits på marknaden sedan oktober 2021. Nu lanseras ett nytt verktyg som ska hjälpa företag att komma igång med standarden – NSRS Entry Level. Bakom verktyget står branschorganisationen Srf Konsulterna som samlar företag inom redovisning, lön och rådgivning.

– Företagens hållbarhetsarbete har extremt stor samhällspåverkan och därför sänker vi tröskeln ytterligare så att mindre och medelstora företag får tillgång till ett bra verktyg som kan åskådliggöra hur de arbetar för ökad hållbarhet. NSRS Entry Level är en förenklad variant av NSRS Level 1 och är därför lämplig att börja med. När företaget väl kommit igång är det redo att gå över till Level 1, säger Lali Fjellström, branschansvarig redovisning hos Srf konsulterna, i en kommentar.

Srf Konsulterna konstaterar att EU reglerarar företagens hållbarhetsarbete allt mer vilket får som konsekvens att banker och andra finansiärer ställer högre krav på sina företagskunder. Även om det i dag är stora och börsnoterade företag i Sverige som måste hållbarhetsredovisa enligt lag så ökar kraven också på små och medelstora företag, till exempel när de lämnar anbud i upphandlingar. Stora företag måste framöver i sina upphandlingar också enligt lag redovisa hela sin leverantörskedja, och då måste underleverantörerna visa hur de lever upp till kraven.

Att en standard för hållbarhetsredovisning tagits fram av redovisningsbranschen tycker Srf Konsulterna är helt naturligt.

”Hållbarhetsredovisning handlar inte bara om miljöfrågor, som många tycks tro, utan hållbarhet ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv är minst lika viktigt. Redovisnings- och lönekonsulter är experter på att samla data, säkerställa kvalitet och rapportera och har tillgång till en mängd nyckeltal som behövs för att mäta företagets hållbarhetsarbete”, skriver organisationen i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.