nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nya upphandlingskriterier på rengöringsprodukter

Miljöstyrningsrådet har uppdaterat upphandlingskriterierna för kemisk-tekniska produkter. Nu finns de på Miljöstyrningsrådets alla kravnivåer: bas-, avancerad och spjutspetsnivå.

  • Annons 1

– Vi har infört krav på olika nivåer för att användarna själva ska välja sin ambitionsnivå enligt sin verksamhet. Generellt sett ställer vi krav på egenskaper hos ämnena i produkterna. Nytt för de kemisk-tekniska kriterierna är att vi infört krav på bland annat parabener, biocider och etanol, säger Maria Azzopardi, projektledare för kemisk-tekniska produkter på Miljöstyrningsrådet.

Kriterierna har uppdaterats för att följa den nya klassificerings- och märkningslagstiftningen, CLP.

Utöver kriterierna finns motiv för varje krav och ett tillämpnigsdokument med tips om hur kriterierna kan användas. På hemsidan finns även ett svarsformulär som ska göra det enklare för leverantören att svara och ger upphandlaren en överblick över verifikaten som bevisar att kraven är möjliga att följa upp.

– Många av dessa krav är ganska komplicerade med mycket kemi på detaljnivå, men vi finns tillgängliga och svarar gärna på frågor genom vår rådgivning, säger Maria Azzopardi.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.