Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nya regler ska underlätta utbyggnaden av vindkraft

Energi Regeringen förslår en lagändring som röjer undan hinder för ny vindkraftsetablering.

Nya regler ska underlätta utbyggnaden av vindkraft
Torbjörn Bergkvist

Den som vill bygga en vindkraftspark får idag stå för hela kostnaden för att förstärka elnätet om det krävs för att anläggningen ska kunna ansluta till och mata ut sin el på elnätet. Elproducenter som etablerar sig på samma ställe senare och ansluter sin elproduktion till elnätet behöver däremot inte betala för den förstärkning av elnätet som redan gjorts. Detta hämmar utbyggnaden, eftersom ingen vindkraftsaktör vill vara den som ansluter sig först.

I den remiss som regeringen nu överlämnar till Lagrådet föreslås att Svenska kraftnät står för den inledande kostnaden, därefter får företagen betala för sin andel i den takt som de ansluter sig till elnätet.

Denna lösning föreslås träda i kraft i augusti i år. Svenska kraftnäts risk begränsas till en ram om 700 miljoner kronor, men tanken är att den senare ska ersättas med en marknadslösning där staten inte behöver ta någon ekonomisk risk.

Energimarknadsinspektionen ska nu utreda utreda hur en långsiktig marknadslösning kan se ut, med ambitionen att en sådan ska finnas på plats från 2016.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.