Nya EU-riktlinjer för ekosystemtjänster

Biologisk mångfald EU-kommissionen har publicerat två nya riktlinjer inom ramen för EU:s skogsstrategi 2030. Riktlinjerna syftar till att främja ett hållbart skogsbruk och hjälpa skogsägare att dra ekonomiska fördelar utöver avverkning.

Nya EU-riktlinjer för ekosystemtjänster
Foto: Adobe Stock.

Den första riktlinjen, ”närmare naturen”, är utformad för att stärka skogens motståndskraft mot klimatförändringarna och ge ekonomiska och andra samhälleliga fördelar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Den andra riktlinjen är ett betalningssystem för skogsekosystemtjänster. Riktlinjen innehåller en rad metoder som ska hjälpa skogsbrukare och att dra ekonomiska fördelar för tillhandahållandet av olika ekosystemtjänster. Enligt kommissionen är virkesproduktion idag den främsta – om inte den enda – inkomstkällan för skogsägare. Ekonomiska belöningar eller vinster från andra ekosystemtjänster menar de är mycket begränsade.

Genom den nya vägledningen hoppas kommissionen att skogsägare och skogsförvaltare ska kunna utveckla och genomföra ett betalningssystem där de kan dra ekonomiska fördelar utöver avverkning. Det kan handla om att dra fördelar inom turism, hälsa, vatten och energi.

De två riktlinjerna är en del av EU:s skogsstrategi 2030 och har tagits fram i samarbete mellan EU:s medlemsländer och relevanta skogsaktörer. Riktlinjerna är frivilliga, kommer att finnas tillgängligt på alla språk, och kan användas av allt från myndigheter till skogsägare.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.