nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ingar Lindholm, ny chefredaktör på Miljö & Utveckling.

Ny på jobbet!

Miljö & Utveckling har fått en ny chefredaktör, Ingar Lindholm tar över efter Catrin Offerman.

  • Annons 1

Att skriva om sig själv borde vara det enklaste i världen– all information finns ju samlad. Problemet är bara det vanliga: det finns för mycket information. Någon måste sålla. Då är det bra med en journalist, som en första fördämning i floden av nyheter. Någon som väljer vad som ska få flyta vidare, och vad som är värt att titta närmare på.

Själv har jag jobbat som journalist i ganska exakt tjugo år. Första tiden handlade det mycket om bostäder. Sedan hamnade jag på Ny Teknik och bevakade svensk industri. Åkte till pappersbruk och aluminiumsmältverk. Tittade in hos innovatörer och skildrade deras vardag av hårt arbete och starkt engagemang.

Efter det blev det frilansverksamhet, bland annat för Svenska Turistföreningens tidning Turist. Kontrasterna var stora. Jag åkte tåg till Abisko och rapporterade om sällsynta orkidéer. En annan gång gick tågresan till skånska Teckomatorp, när jag skrev om miljöbrott i årsboken Brott och Trakt. Min karriär som reseskribent avslutades med ett års vikariat på Turists redaktion – en mycket bra skola i hur man gör magasin.

Under åren som frilansjournalist hade tidningen Energi & Miljö dykt upp som uppdragsgivare. Tidningen bevakar energi och innemiljö i byggnader, och blev min nästa arbetsplats. Under tio år var jag dess chefredaktör och lärde mig massor, framför allt om tekniska lösningar, men också om regelverkens uppbyggnad och den stora bristen på arbetskraft med rätt kompetens.

Lite arbetsskadad blev jag också, till exempel såg jag mig genast om efter radiatorer när jag läst skylten ”ingen uppvärmning” i en korridor i en idrottshall. Skylten handlade förstås om att det var förbjudet att använda korridoren för att värma upp före träning.

Nu är det dags att bredda bevakningsområdet. Att bli chefredaktör för Miljö & Utveckling är en stor utmaning, och en rolig och spännande sådan. Det händer oändligt mycket inom hållbarhetsområdet, floden av nyheter strömmar om möjligt ännu snabbare.

Min målsättning är att fortsätta att göra en inspirerande och innehållsrik tidning, en tidning som läsarna inte klarar sig utan i sin yrkesroll. Därför vill jag gärna veta vad just du vill läsa om. Vilka ämnen ska vi plocka upp, granska, lyfta fram? Hör av dig!

Du når mig på ingar.l@miljo-utveckling.se

 

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.