Miljövänlig ljuskälla ger Nobels fysikpris

Energi Årets nobelpristagare i fysik belönas för att ha uppfunnit de blå lysdioderna, vilket banat vägen för en energisnål och miljövänlig ljuskälla.

Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura innovation heter de tre pristagarna som förutom äran får dela på åtta miljoner svenska kronor.

I motiveringen till priset skriver Kungliga vetenskapsakademien att den blå led-lampan har banat vägen till att förändra belysningstekniken från grunden. Röda och gröna dioder hade funnits sedan länge, men utan det blå ljuset kunde inte vitt ljus skapas.

De vita led-lamporna har gett oss ett hållbarare och effektivare alternativ till äldre ljuskällor, med lång livslängd och låg energiförbrukning. Även materialåtgången minskar eftersom led-lampan har en livslängd på 100 000 timmar, jämfört med 1 000 för glödlampan och 10 000 för lysrörslampan.

”Uppfinningen av den blå lysdioden är inte mer än tjugo år gammal, men den har redan bidragit till att skapa vitt ljus på ett helt nytt sätt till gagn för oss alla”, skriver Kungliga vetenskapsakademien i en presskommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.