Miljöstyrningsrådet säger nej

Miljöstyrningsrådet säger nej till att ingå i en ny upphandlingsmyndighet. Näringslivet, dess leverantörer och kommuner skulle drabbas menar vd:n.

Tanken var att Miljöstyrningrådet skulle och deras arbete med hållbar upphandling skulle ingå i den nya upphandlingsmyndigheten. Men Miljöstyrningsrådet menar att deras verksamhet skulle få drastiska konsekvenser om den överförs i myndighetsform.

– Statskontorets förslag innebär en successiv nedmontering av det så framgångsrika arbetet med miljöanpassad offentlig upphandling i Sverige. Andelen miljökrav i offentliga upphandlingar skulle minska efter många års ökande trend. Sveriges nyvunna tätplacering i Europa avseende såväl miljöanpassad som socialt ansvarsfull offentlig upphandling kommer inte att kunna behållas, säger Sven-Olof Ryding, vd.

Miljöstyrningsrådet yrkar nu på att remissvaren inte ska användas som underlag för att fatta beslut om bolagets framtid eftersom de menar att Statskontorets rapport har utelämnat information om alla nackdelar förslaget för med sig för den hållbara upphandlingen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.