Miljöorganisationer förlorar mot norska staten i oljemål

Juridik & Politik Att tillåta oljeborrning i Barents hav bryter inte mot grundlagen. Det menar den norska tingsrätten som nu har lämnat sitt svar i ett uppmärksammat fall där miljöorganisationer stämt staten för brott mot klimatet och framtida generationers rättigheter till ett gott liv.

Miljöorganisationer förlorar mot norska staten i oljemål
Edward Beskow, Greenpeace

Det är bland annat miljöorganisationerna Natur og Ungdom och Greenpeace som har stämt staten för att ha gett nya tillstånd för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Fallet, som var uppe i tingsrätten under senhösten, har fått mycket uppmärksamhet eftersom en grundlagsparagraf från 2014 prövas för första gången. Paragrafen säger att staten ska värna om naturen och miljön för framtida generationers räkning.

Inget brott

I sin dom slår Oslo tingsrätt fast att staten inte brutit mot grundlagen när de gett lov till ytterligare oljeborrning i tidigare stängda områden i Barents hav. Beslutet har enligt tingsrätten, fattats i demokratisk ordning och med en grundläggande miljöprövning. Tingsrätten menar också att norska staten inte kan ha ett rättsligt ansvar för de klimatutsläpp som norsk olja och gas genererar när den används utanför landets gränser.

Huruvida domen kommer att överklagas är ännu inte klart.

 

Läs mer om det norska fallet

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Läs vår analys: Det blir vanligare att civilsamhället tar klimatfrågan till domstol

Civilsamhället tar klimatfrågan till domstol

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.