Miljön på undantag

En fungerande miljöanpassad offentlig upphandling skulle öka utbudet av miljövänliga produkter och tjänster. Men bara en av fyra kommuner, landsting och myndigheter anser sig i praktiken vara bra på miljöanpassad upphandling trots tillgång till såväl miljöpolicy som utbildad personal.

Miljön på undantag

Naturvårdsverket har tagit initiativ till en enkätundersökning om miljöanpassad offentlig upphandling bland kommuner, landsting och myndigheter. Undersökningen visar att bara 24 procent av deltagarna tycker att de i praktiken är bra på miljöanpassad upphandling, trots att nästan alla har både miljöpolicy och miljöansvarig personal.

– Varför det är så kan man bara spekulera i, säger Tomas Chicote på Naturvårdsverket. Att det finns en policy betyder ju egentligen bara att det finns ett dokument. Vad som är viktigare för den miljöanpassade upphandlingen är utbildad personal. Personal som har kunskap om hur man ställer miljökrav när man upphandlar och vet hur kraven ska formuleras.

Undersökningen visar att åtta av tio deltagande organisationer har en miljöpolicy. Det kan exempelvis handla om att sträva efter att välja den tekniska eller ekonomiska lösning som visar mest miljöhänsyn. Över hälften av respondenterna har en miljöpolicy som innebär att de ska ställa miljökrav vid en offentlig upphandling. Men ändå svarar 23 procent av den gruppen att de bara ibland eller sällan ställer miljökrav vid upphandlingen.

När det gäller miljökrav vid upphandling i allmänhet säger sex av tio att de alltid eller oftast ställer miljökrav, till exempel att leverantören är miljöcertifierad eller att produkten uppfyller svensk miljölagstiftning.

– Det beror inte enbart på att organisationerna struntar i att ställa kraven, många gånger finns det inga dokument med klara linjer för hur och vilka miljökrav ska ställas för upphandling av en specifik produkt eller tjänst. Utvecklingen går så snabbt, reglerna hinner inte uppdateras, säger Tomas Chicote.

Kommit olika långt

Enligt undersökningen har landstingen kommit längst när det gäller miljöanpassad upphandling. Alla landsting har en miljöpolicy och miljöansvarig personal, personalen har dessutom oftast genomgått någon utbildning i miljöanpassad upphandling. Hälften av landstingen anser att de i praktiken är bra på miljöanpassad upphandling.

Kommunerna är de som kommit näst längst. Förutsättningarna skiljer sig åt mellan de olika kommunerna, ofta finns miljöansvarig personal men en av fem kommuner uppger att sådan saknas. Dessutom anser endast en av fem kommuner att de i praktiken är bra på miljöanpassad upphandling.

Myndigheterna har mest arbete kvar för att nå fram till en väl fungerande miljöanpassad upphandling. En av tre myndigheter uppger att de saknar miljöansvarig personal inom organisationen. Åtta av tio myndigheter har däremot en miljöpolicy. En av fyra säger sig vara bra på miljöanpassad upphandling.

Det största hindret som de deltagande organisationerna ser för miljöanpassad upphandling är dålig kunskap om hur man ställer miljökrav och en besvärlig lagstiftning.

Fakta:

Enkätundersökningen är gjord av ARS Research AB på uppdrag av Naturvårdsverket. Samtliga kommuner, landsting och myndigheter i Sverige tillfrågades. Sammanlagt bearbetades 400 svar. Undersökningen genomfördes under hösten 2004.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.