Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Miljö & Utveckling 30 år: Fem roliga klipp ur arkivet

M&U 30 år Med 30 år på nacken har det förstås publicerats en mängd material, både redaktionellt och annonser. En del har åldrats med värdighet, en del tål att fnissas åt. Här kommer fem roliga klipp ur Miljö & Utvecklings arkiv.

Vi har en uppgift!” skrev dåvarande chefredaktör Gösta Grahn i sin första ledare. Han fortsatte att skriva om skrämmande miljöproblem men att ljusglimtar finns och att de kommer allt oftare. Hoppet spirar, menar han. ”Engagemanget väller fram på alla håll och kanter. Ingen är längre oberörd. Det är i denna atmosfär Miljö & Utveckling hör hemma. I en atmosfär där konstruktiva lösningar ersätter en ständig klagolåt.”

Visst har det skrivits många viktiga artiklar på tidningens sidor under 30 år, men en del saker tål också att skrattas lite åt. Här kommer några godbitar från Miljö & Utveckling.

Annonsen ”Rädda nästa älv ordna strömmen själv!” förklarar att solpaneler är en smart lösning till bland annat husvagnen och sommarstugan. På köpet kan utbyggnaden av vattenkraften hejdas. M&U nr 2 1989.

PVC-mannen Magnus Rönnmark, kemiingenjör, ser arg ut och det är han också. På alla som smutskastar PVC. PVC är mycket bra för förpackningar till smör och margarin, och inte miljöfarligt vid tillverkning, hävdar avsändaren Norsk Hydro. En nackdel med materialet ser man ändå: en smärre merkostnad vid rökgasrening. Annons i Miljö & Utveckling nr 1 1989.

Omslag från tre decennier

Nr 1 1994: Mannen i containern

Ericssons miljöchef Sten Hebert lät sig fotograferas i en container med elektronikskrot när Miljö & Utveckling kom på besök. ”Det var först när det började dyka upp kundkrav från utlandet på en övergripande miljöpolicy som vårt miljöarbete blev riktigt intressant. I Sverige hade vi knappast haft några krav på oss, förutom när det gällde själva produktionen” säger han i tidningen. Kraven kom från British Telecom och gällde miljödokumentation och miljömanagement.

”Ökade miljökrav är inte av ondo utan ger en intressant koppling till affärsmöjligheter” sade Sten Hebert (ett citat som kunde vara hämtat från Miljö & Utveckling 2019).

Nr 2 2002: Plastic is fantastic

Nazdaneh Yarahmadi, forskare på Sveriges provnings och forskningsinstitut, menade att byggbranschen borde bli bättre på att använda plast och se materialets fördelar. Lätt, billigt och bra mekanisk hållfasthet är tre viktiga egenskaper som hon framhåller.

Nr 1 2010: Han kämpar för sitt land

Maldivernas president tog i med hårdhandskarna inför Köpenhamnsmötet 2009 och fotograferade sig bakom skrivbordet ute i havet. Presidenten hade också kallat till ett ministermöte under vattnet hemma på Maldiverna. Dåvarande chefredaktör Catrin Offerman kämpade hårt för att få tag på bilderna, och lyckades.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.