Mer förnybart genom gröna certifikat.

Utredning föreslår mer förnybara bränslen samt gröna certifikat för biodrivmedel.

Andelen förnybara fordonsbränslen i Sverige ska vara 5,75 procent år 2010. Det föreslår utredningen om förnybara fordonsbränslen i ett slutbetänkande. Dessutom vill man införa ett system för gröna certifikat för fordonsbränslen i likhet med det som finns på elmarknaden idag.

Anledningen till utredningen är ett nytt EU:direktiv om biobränsle, där referensnivån är satt till 5,75 procent förnybara fordonsbränslen till 2010. Enligt den svenska utredningen är målet möjligt att nå, men det krävs flera åtgärder.

En sådan skulle kunna vara att förändra låginblandningsnivåerna av biodrivmedel i bensin och diesel där inblandningen av etanol i bensin skulle kunna öka från 5 till 10 procent och inblandningen av RME i diesel med 5 procent.

Ett annat förslag är att införa ett system för gröna certifikat. Det skulle kunna vara ett bra styrmedel för att åstadkomma en marknadsbaserad introduktion av biodrivmedel, bättre än skattesubventioner och tvångsmässigt kvotsystem, menar utredarna. Dock krävs ytterligare fördjupade studier av hur systemet praktiskt skulle kunna införas, men man föreslår att gröna certifikat införs från år 2009, och i samma skede bör nuvarande skattesubventioner fasas ut.

Forskning och utveckling

Utredaren förslår också att det görs en kraftig satsning på forskning, utveckling och demonstrationsprojekt. Den forskning som bedrivits inom området förnybara fordonsbränslen har minskat kraftigt de senaste åren. Det behövs en förnyad satsning inför det teknikskifte som det innebär att gå från traditionella fossila till koldioxidneutrala bränslen.

Finansieringen för perioden 2005 till 2009 kan ske genom en höjning av skatterna på fossila bränslen. Energimyndigheten föreslås få samordningsansvaret för forskningen. SMHI:s förre generaldirektör Hans Sandebring har lett utredningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste