Mångmiljonsatsning ska stödja energieffektivisering i industrin

Energi Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att inrätta Energisteget, som är ett program för energieffektivisering i industriföretag.

Mångmiljonsatsning ska stödja energieffektivisering i industrin
Shutterstock

Programmet omfattar industriföretag som genomfört en energikartläggning enligt lagen om energikartläggning i stora företag. Satsningen omfattar totalt 125 miljoner kronor och pågår mellan 2018 och 2020.

Energisteget ska bidra till att nå energiöverenskommelsens mål om 50 procent effektivare energianvändning till år 2030. Industrin står för en stor del av Sveriges totala energianvändning och särskilt utvalda i programmet är industriell verksamhet från gruv- till tillverkningsindustrin.

– I de genomförda energikartläggningarna som gjorts inom ramen för lagen om energikartläggning i stora företag (EKL), ser vi att industriföretagen står för en betydande del av Sveriges totala energianvändning. Samtidigt sitter de på en stor potential till energieffektivisering och det är därför viktigt med en riktad insats till just de här företagen, säger Anders Pousette, programansvarig på Energimyndigheten.

Två typer av ekonomiska stöd

Inom programmet Energisteget kan industriföretag som genomfört en energikartläggning söka två olika ekonomiska stöd – projekteringsstöd och investeringsstöd.

– Med projekteringsstödet vill vi stötta företagen att komma vidare från en genomförd energikartläggning till att även komma åt de mer komplexa åtgärderna. Med ett bra underlag blir det enklare att prioritera och fatta beslut om en energieffektiv investering – och även där kan företag nu få ekonomisk hjälp, säger Anders Pousette.

Stöden kommer kunna sökas via Energimyndighetens E-kanal inom kort.

Läs mer här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.