Leed på intåg i Sverige

Miljöklassningssystemet Leed är på intåg i Sverige med stormsteg. Skanska, Vasakronan och Liljeholmstorget Galleria är några av de som valt den internationella modellen.

I höstas meddelade Vasakronan att de certifierat Sveriges första fastighet på guldnivå enligt den internationella standarden Leed. I nästa vecka invigs Liljeholmstorget Galleria – Europas första Leed-platinum miljöcertifierade köpcentrum. Skanska har också nyligen gått ut med att de nu ska bygga Sveriges första bostadshus som registrerats för miljöcertifieringen. Tidigare har certifieringen endast tillämpats på kontors- och logistikfastigheter i Sverige.

– Tiderna förändras vilket innebär att det finns ett behov av nya sätt att tänka och arbeta. Bostäder står idag för nära 40 procent av koldioxidutsläppen. På Skanska försöker vi minska dessa genom att förse våra kunder med mer miljöriktiga bostadshus, säger Ola Jansson, affärsutvecklare på Skanska.

Leed bedömer bland annat energianvändning, inomhusklimat och användning av återvunnet och närproducerat material. Miljöcertifieringssystemet är internationellt och byggnaderna klassas efter fyra olika nivåer.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.