nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Lasse Wennman tar till vara matbutikers matavfall och hjälper människor som inte har det så bra att få gratis mat.

Han blir årets Miljöhjälte

Entreprenören Lasse Wennman får Världsnaturfonden, WWF:s, utmärkelse för att han tar till vara butikers matsvinn. Varje år ser han till att 120 ton överbliven mat hamnar på matbordet i stället för på soptippen.

  • Annons 1

Eldsjälen Lasse Wennman, som startat initiativet Matakuten i Gävle, har valts till årets Miljöhjälte och Svensk hjälte 2016.

Tio ton livsmedel och torrvaror går varje månad till pensionärer, ensamstående med stora familjer, papperslösa flyktingar och EU-emigranter i Gävle. Maten samlas in från olika affärer som annars hade slängt den. 

– Det är mat med kort datum eller som går ut samma dag. Nu kommer de till konkret nytta i stället för att hamna i soporna, säger Lasse Wennman.

Han får motta utmärkelsen och priset av WWF-ambassadören och fotografen, Mattias Klum, och WWF:s generalsekreterare, Håkan Wirtén, den 13 december på Cirkus i Stockholm. Galan sänds den 16 december i TV4 och på Aftonbladet.se på temat ”Svenska hjältar”. 

–Att bli utnämnd till Årets miljöhjälte känns fantastiskt hedrande och omtumlande. Miljön är allas vårt ansvar och vi kan lära mycket av varandra, säger Lasse Wennman.

Totalt slängs cirka 1,3 miljoner ton mat i Sverige varje år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Av det kommer 66 000 ton från restauranger och 941 000 ton från hushållen. Resten kommer från jordbruket, industrin, handeln och storköken.

Hela livsmedelskedjan från jord till bord står för en ungefär fjärdedel av människans totala klimatpåverkan och halva övergödningen.

Årets Miljöhjälte är en utmärkelse som startades av WWF 2011. De som vinner har gjort något extra för miljön och inspirerat andra att leva grönare.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.