Integrerade ledningssystem har många förtjänster, men en av de stora fördelarna kan också vara en av de största svårigheterna, nämligen helhetstänkandet. I ett integrerat ledningssystem är det flera aspekter som ska vägas in och tas hänsyn till. Detta kan vara svårt både för den lilla organisationen där de saknar tid och kompetens att lägga på sitt ledningssystem, men även i den stora organisationen där de är vana att tänka separerat.
Den som vill bygga ett integrerat ledningssystem från grunden får därför räkna med en större arbetsinsats i det första skedet, jämfört med att bygga ett ledningssystem enbart för miljö.
Att baka ihop flera ledningssystem till ett har också sina svårigheter, eftersom det innebär att olika skolor, baserade på olika kulturer, ska smälta samman till en. När man går från expertfokus till helhetssyn finns det dessutom en risk att systemen blir alltför generella och utslätade. En annan risk är att någon del blir för dominerande så att andra hamnar i skymundan.
Sara Ellström på SIS tycker dock att fördelarna överväger.
– De olika systemen bygger på olika filosofier där det finns olika syn på hur verksamheten ska ledas och dessa konflikter kommer att komma upp till ytan. Men jag ser det mest som nyttigt. Alla tvingas lära sig av varandra och i slutänden vinner verksamheten på att det finns en gemensam helhetssyn.
Fakta/ Plus och minus med integrerade ledningssystem
+
Bättre helhetssyn
Underlättar arbetet med ledningssystemen både administrativt och praktiskt
Lättare att kommunicera de gemensamma verktygen
Färre rutiner att hålla reda på
Ger bättre beslutsunderlag
Ger en bättre bild av hur verkligheten ser ut
–
Kan bli alltför utslätat
Någon av delarna kan hamna i skymundan
Riskerar att tappa skärpa både organisatoriskt och kompetensmässigt
Innebär mer arbete i det initiala skedet