nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Den allra vanligaste överträdelsen är att elektriska och elektroniska produkter innehåller bly i lödningarna.

Kemikalieinspektionen anmäler 16 företag på nytt

Kemikalieinspektionen har följt upp arbetet hos 19 företag som de tidigare anmält till åklagare för bristande kemikaliekontroll. Nu åtalas 16 av dem på nytt.

  • Annons 1

Nästan en fjärdedel av de granskande varorna innehöll förbjudna kemikalier. Efter inspektionerna har Kemikalieinspektionen anmält 16 av företagen till åklagare för misstänkt miljöbrott.

– Det är företagens ansvar att se till att deras produkter är säkra att använda. De flesta av de inspekterade företagen har förbättrat sitt kemikaliearbete, men fortfarande är det många varor som innehåller farliga ämnen, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Den vanligaste överträdelsen var att elektriska och elektroniska varor innehöll bly i lödningar Den näst vanligaste var att mjuk plast innehöll kortkedjiga klorparaffiner, ett miljöfarligt ämne som även misstänks vara cancerframkallande. I några av varorna upptäcktes också mjukgörande ämnen, ftalater, som kan påverka kroppens hormonsystem.

Här hittar du rapporten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny global rapport: 33 lösningar för att halvera klimatutsläppen

Världen kan halvera utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser före 2030 med lösningar och teknik som finns i dag. Det är budskapet i en ny rapport av bland annat Future Earth, Johan Rockström, Stockholm Resilience Center, WWF och Ericsson som presenteras vid Global Climate Action Summit i Kalifornien.