Isländska vulkaner kan ge Storbritannien el

Länderna diskuterar möjligheten att dra en rekordlång kabel över havsbottnen för att förse engelsmännen med geotermisk energi från vulkaner. Det skriver sajten EurActive.

Isländska vulkaner kan 
ge Storbritannien el

I maj ska Storbritanniens energiminister Charles Hendry besöka Island för att diskutera hur landet skulle kunna koppla upp sig mot isländsk el som produceras av geotermisk energi. Det skriver sajten EurActive. Den geometriska elen är mer eller mindre koldioxidfri och går att utvinna ur jordskorpan i områden med vulkanisk aktivitet eller där kontinentalplattorna möts.

För att ta del av energin skulle Storbritannien och Island behöva koppla ihop sig genom en tusentals kilometer lång elkabel över havsbottnen. Det skulle i så fall bli världens längsta i sitt slag. Redan nu finns en kabel mellan Nederländerna och Frankrike.

Fler kablar på gång

Hösten 2012 invigs en liknande förbindelse med vindkraft från Irland till Wales som ett steg på vägen mot ökad import av förnybar energi och minskat beroende av fossila bränslen i Storbritannien. Ytterligare en förbindelse beräknas öppna mellan Norge och Storbritannien under 2019.

Till tidningen the Guardian kommenterade Charles Henry det planerade Islandsbesöket med att säga att diskussionerna är i full gång och att den isländska regeringen är mycket angelägen.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste