Inspireras av miljöhjältar

Tolv kandidater har nominerats av Världsnaturfonden WWF till Årets Miljöhjälte. Läs om de inspirerande exemplen och få nya idéer och tankesätt i ditt arbete.

Inspireras av miljöhjältar

På sajten minplanet.se, som drivs av WWF, har alla som vill fått föreslå kandidater till utmärkelsen Årets Miljöhjälte. Organisationen har sedan valt ut tolv av dem. Och nu är det upp till allmänheten att rösta.

Här är hela listan:

1. Christer Borg, Sollefteå. Har arbetat aktivt för att rädda älvar i Älvräddarnas Samorganisation från Näsåker i Ångermanland.

2. Åsa Lovén, Stockholm. Har en twittersajt som heter Vegomiddag och som tipsar om vegetariska middagsrecept dagligen. Har även drivit på SJ att skaffa mer vegetariskt i sitt utbud.

3. Khaled Daneshvar, Upplands Väsby. Har startat sajten Ilovegratis, där människor kan skänka bort saker som man inte längre vill ha.

4. Simon Eisner, Göteborg. Har startat stiftelsen Allwin, som tar hand om överbliven mat som livsmedelsföretag och butiker annars hade slängt. Maten går till hemlösa.

5. Margareta Ekenvi, Vara. Engagerad förskolelärare som startat och i 20 år drivit förskola med miljöprägel.

6. Micael Frideros, Södertälje. Drev på beslutsfattare i flera led när en återvinningsstation i hans område togs bort. Många äldre kunde inte längre sopsortera eller tog bilen till närmaste station. Idag är stationen på plats igen.

7. Linus Källander, Stockholm. Drog igång kampanjen Dyrare Mat Nu!. Pushar för mindre halvfabrikat och skräpmat och istället mer ekologiska livsmedel.

8. Nadia Melin, Örnsköldsvik. Bloggar om miljöbättre mat på bloggen Ekomamman på Örnsköldsviks Allehandas sajt.

9. Ralf Palmpers, Söderhamn. Arbetar med Växhuset/Ekocentrum, som är en utbildningslokal för miljökurser och byggt i ett slutet kretslopp. Där finna även vandrarhem och fik.

10. Inga-Lill Servin Jarl, Hörby. Gick från vanlig frisör till ekologisk frisör och utbildar även skolelever i kemikaliernas effekt på vår miljö.

11. Ann Werner, Umeå. Som centrumledare på Strömpilens köpcentrum övertalade hon butikerna att sluta med gratispåsar. Användningen sjönk med 85 procent trots samma volym varor.

12. Familjen Åkerlind-Elevall, Järna. Har övertygat Universal Pictures om fri visningsrätt för miljöfilmen HOME i Sverige. Gör även magasinet Heroes of today om unga miljöhjältar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.