Hård kritik mot svenska kycklinguppfödare: ”Levande kycklingar i avfallet”

Livsmedel Guldfågeln marknadsför sig som en hållbar livsmedelsproducent. Men en kartläggning av Djurens Rätt visar allvarliga brister i företagets djurhållning.

Hård kritik mot svenska kycklinguppfödare: ”Levande kycklingar i avfallet”
Djurens Rätt rapporterar om brister i djurhållningen. Foto: Shutterstock.

På två av Sveriges största kycklingslakterier, i Mörbylånga och Falkenberg, har allvarliga djurskyddsbrister upptäckts av Livsmedelsverket och länsstyrelsen upprepade gånger. Organisationen Djurens Rätt har granskat kontrollrapporter från Livsmedelsverket och meddelar att kycklingar klämts i transportburar, utsatts för svält, fått frätskador på fötterna och dött i tusentals under transporter. Vid en kontroll på fabriken i Mörbylånga hittades en levande kyckling i avfallet. I Guldfågelns fall hittades brister i 74 procent av rapporterna.

– Det verkar inte gå att säkerställa att kött från Guldfågeln kommer från fabriker där djurskyddslagen följs. Det handlar inte om enskilda fall eller misstag, utan detta är systematiska problem, år efter år, som visar att vi en gång för alla måste montera ned de storskaliga djurfabrikerna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i en kommentar.

Inte i linje med Guldfågelns marknadsföring

Guldfågeln har marknadsfört sig som en hållbar livsmedelsproducent. På sin hemsida skriver företaget:

”Alla våra gårdar och uppfödare finns i södra Sverige […] det är här kycklingarna växer upp och tas om hand enligt vårt omfattande djuromsorgsprogram.”

Det är inte första gången företaget får kritik av Djurens Rätt. I motsvarande kartläggning som publicerades 2022 kom organisationen till samma slutsats.

”Kycklingslakterierna i Falkenberg och på Öland, som ägs av Guldfågeln AB, har under 2021 haft stora problem med att kycklingar som kommer in till slakteriet klämts i transportburarna, att kycklingarna haft allvarliga frätskador och en extremt hög dödlighet i transporter till slakteriet.”

Djurens Rätts kartläggning har även granskat kontroller på Kronfågeln och Atria. Den förstnämnda har enligt organisationen sämst djurhållning. Här har 89 procent av kontrollrapporterna visat på brister. Hur stor andel det rör sig om för Atrias del har Djurens Rätt ännu inte kommunicerat. Man skriver dock att det i båda företags fall har förekommit att ”kycklingar har skållats levande”.

Miljö och utveckling har sökt Guldfågeln och Kronfågeln utan framgång. Atria svarar i ett mejl att företaget vill vänta till att Djurens Rätt har publicerat mer information.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.